Broumovsko po celý rok

Napísal TS Región Broumovsko 02. apríl 2019

Rozkvitnutú voňajúcu jarnú prírodu a teplé letné slnečné dni strávené v kulisách Broumovska si určite užijete na plno. Vyrazte objavovať krásy regiónu pešo, na bicykli, užite si voľné chvíle na golfe, farme, v múzeu, kláštore a ochutnajte regionálnu kuchyňu.

1.tip: Pamiatky a architektúra: baroku na dosah

Kláštor Broumov 

Benediktínske opátstvo sv. Václava je impozantným komplexom, ktorý bol založený v 13. storočí mníchmi rádu sv. Benedikta. V 17. storočí bol kláštor prestavaný do dnešnej barokovej podoby talianskym stavebným majstrom Martinom Alliem z Lowenthalu a architektmi Kryštofom Dientzenhoferom a jeho synom Kiliánom Ignácom. Pri svojej návšteve môžete vzhliadnuť unikátnu kópiu Turínskeho plátna, Vamberecké múmie či krásnu revitalizovanú kláštornu záhradu. Iste by ste tiež nemali vynechať návštevu dreveného cintorínov kostola Panny Márie, ktorý je jeden z najstarších drevených sakrálnych stavieb v strednej Európe. Kostol je výnimočný nielen svojím vekom, ale aj technikou stavby. Tá nemá jediný klinec, ale hrazdenú konštrukciu z mohutných dubových trámov. Celá trámová konštrukcia lode a presbytérium, stropu a krovov, na ktorej je nasadená vysoká zvonica, tvoria jeden celok, dokonalé tesárske dielo, ktoré prečkalo stáročia.

Broumovská skupina kostolov 

Kostoly tzv. "broumovskej skupiny" boli na území kláštorného panstva postavené podľa plánov Krištofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáca zo začiatku 18. storočia. Bezpochyby možno povedať, že týchto desať kostolov je právom považované za barokový perly regiónu a každý z nich je architektonickým skvostom. Iniciátorom výstavby kostolov bol opát Otmar Zinke, predstaviteľ benediktínskeho Břevnovsko-broumovského opátstva. Vďaka jeho snahe nevznikli len barokové kostoly, ale aj drobné sakrálne pamiatky v krajine.

Mlyn Dřevíček

Vodný mlyn Dřevíček bol vybudovaný v Hornom Dřevíči v r. 1919 na mieste staršieho dreveného mlyna. V jeho interiéri sa nachádza dochované funkčné zariadenie z rokov 1920-1940. Dnes je kultúrnou pamiatkou a slúži ako múzeum mlynárstva, ktorým vás prevedú potomkovia skoršieho mlynára. Deti, ale i dospelých určite zaujme zábavné rozprávanie o poslednom miestnom vodníkovi, názorná ukážka mletie a spracovanie múky a dozviete sa aj prečo je mlynárskej remeslo tak nebezpečné a náročné.

2. tip: Poľsko: za hranice za zážitkami

Osówka

Sovie hory neďaleko poľského Walbrzychu ukrývajú obrovský podzemný komplex - Osówka, ktorý je pravdepodobne najväčším z Hitlerových tajných miest, postaveným v dolnom Sliezsku. Stavba objektov začala v polovici roka 1943 a jej výsledkom bol obrovský systém podzemných chodieb, obranných prvkov a betónových podzemných hál, ktorých účel a samotné práce boli tajomstvom Tretej ríše. Podľa niektorých hypotéz tu malo vzniknúť tajné Hitlerovo sídlo či továrne na výrobu tajných zbraní. Okrem robotníkov boli k prácam využívaniu aj väzni z koncentračného tábora Groß-Rosen.

Národný park Góry Stołowe

Národní park Stolové hory sa nachádza na hranici s Českou republikou a vzhľadom k hustej sieti turistických chodníkov je pre návštevníkov veľmi atraktívnym územím. Najvyšším bodom Gor Stołowych je prekrásne skalné mesto na Sczelińci Wielkie (919 m n. M.), kde sa na mnohých vyhliadkových plošinách môžete pokochať krásnymi výhľadmi do kraja. O pár metrov nižšie je položený skalný labyrint Błednych skál, plný rôznych širokých (či skôr úzkych) ciest a cestičiek.

Książ

Neďaleko od českých hraníc s poľskými susedmi leží na skalnatom ostrohu na okraji mesta Walbrzych, v krásnej prírodnej scenérii uprostred lesov, zámok Książ. S viac než 400 miestnosťami sa jedná o tretí najväčší zámok v Poľsku a najväčší v Dolnom Sliezsku. Zámok je navyše obostretý doteraz nevyjasnenými záhadami, vzťahujúcimi sa k udalostiam z 2. svetovej vojny. Vtedy totiž Nemci vybudovali pod hradom sieť podzemných chodieb, o ktorých účele sa zatiaľ dá len špekulovať. V dávnej zástavbe zámockých stajní je v súčasnosti umiestnený chov žrebcov sliezskeho typu známy na celom svete.

2. tip: Ochutnajte Broumovsko

Broumovsko regionálna produkt

Region Broumovska je v poradí 15. destináciou, ktorá vstúpila do Asociácie regionálnych značiek a realizuje v území certifikáciu regionálnych produktov. V súčasnej chvíli je v území regiónu Broumovska certifikovaných celkom 22 potravinárskych, remeselných a ručne výrobkov. Táto značka garantuje najmä miestny pôvod výrobkov a väzbu na región Broumovska, ale aj jeho kvalitu a šetrnosť k životnému prostrediu. 

Skvelé regionálne pochutiny a doslova pohladenie pre vaše chuťové bunky zažijete v miestnych vyhlásených reštauráciách, ktoré sa objavili už napríklad na Gastromape Lukáša Hejlík. Vyrazte do reštaurácie Švejk v Meziměstí, hoteli Skalný mlyn alebo v reštaurácii U Tri ruží v areáli kláštora v Broumove. Všetky reštaurácie ponúkajú sezónne menu aj tradičné pokrmy servírované tak, že už pohľad na ne je pohladením.

Viac informácií: www.regionalni-znacky.cz/broumovsko.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.