Múzeá v Prahe

Praha má mnoho prívlastkov ako Zlatá Praha, Stovežatá Praha to všetko odzrkadľuje, že práve tu zažijete storočné kultúrne tradície ruka v ruke s modernou dobou.

>> Móda >> Aktuálne >> Múzeá v Prahe

Šternberský palác – Národní galerie
Ako prvý palác začal slúžiť verejným účelom už v roku 1811. Dnes v ňom sídli stála expozícia Národnej galérie – obrazáreň s dielami európskych majstrov od antiky do konca obdobia baroka (Albrecht Durer, Tintiretto, El Greco, Rubens, van Dyck, Rembrandt...). (Hradčanské náměstí 15, Hradčany, Praha 1, www.ngprague.cz)

Bertramka – Múzeum W.A. Mozarta a manželov Duškových
Bertrámku kúpil v roku 1784 pedagóg a skladateľ František Xaverius Dušek a jeho žena Josefína, ktorá bola známou opernou speváčkou. Jedným z najznámejších hostí bol aj W.A. Mozart, ktorý práve tu dokončil operu Don Giovanni a napísal pre Josefínu Duškovú slávnu áriu Bella mia fiamma, addio. V expozícii nájdete doklad, tlače, rytiny, rukopisy, listy, obrazy, notové záznamy a hudobné nástroje a ďalšie pamiatky na Mozarta. K unikátom patrí zväzok Mozartových vlasov a cembalo, na ktorom hrával. (Mozartova 2, Smíchov, Praha 5, www.bertramka.com)

Múzeum Alfonsa Muchu...
...sa nachádza v barokovom paláci Kaunických v Novom Meste. Stála expozícia obsahuje približne 100 olejomalieb, a veľká pozornosť je zameraná na pražské obdobie (1887-1904), medzi ďalšie exponáty sú zaradené slávne plagáty, ktoré vytvoril pre Sarah Bernhardt. Súčasťou expozície aj polhodinový dokument o umelcovej tvorbe a živote. (Kaunický palác, Panská 7, Praha 1, www.mucha.cz)

Franz Kafka Museum – Hergetová cihelna
Ide o ojedinelú výstavu venovanú Franzovi Kafkovi, ktorá vznikla zásluhou katalánskeho Centra súčasného umenia. Expozícia ponúka pohľad do sveta spisovateľa a predstavuje prostredie, v ktorom Kafka v Prahe žil. Výstava je koncipovaná veľmi moderne v spojení audio a video technikou a podáva jedinečný pôsobivý celok. (Hergetová cihelna, Cihelná 2b, Malá Strana, Praha 1, www.kafkamuseum.cz)

Múzeum komunizmu
Mapuje vývoj komunizmu v bývalom Československu. Múzeum je rozdelené do troch expozícií. Exponáty pochádzajú z osobných a verejných zbierok a súčasťou je aj kinosála, kde sa premietajú dobové filmové dokumenty a magazíny. Určite potešia aj dobové suveníry. (Palác Savarin, Na Příkope 10, Staré Mesto, Praha 1, www.muzeumkomunismu.cz)

Galéria Josefa Sudka
Milovníci dobrej fotografie určite radi navštívia výstavný priestor v hradčanskom dome U Luny, kde od roku 1959 a až do svojej smrti (1976) žil známy český fotograf Josef Sudek.
Popri jeho tvorbe sa predstavujú počas krátkodobých výstav aj ďalšie osobnosti českej fotografie. (Úvoz 24, Malá Strana, Praha 1, www.upm.cz)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.