Vodičky, takto zvládnete starostlivosť o auto samy za pár minút!

Priebežná starostlivosť o auto je dôležitá nielen z vizuálneho hľadiska, ale aby sme predchádzali aj rôznym zbytočným opravám, udržiavali jeho hodnotu a zároveň poskytli sebe a našim deťom prepravu v zdravšom prostredí.

Aj prieskumy totiž ukazujú, že v interiéri auta je viac baktérií ako na toalete. Pozrite sa na to, ktoré veci viete ľahko vyriešiť za pár minút.

 1.     Čistý podvozok

1_shell_524

Pravidelné umývanie auta nie je iba o efekte. Niektoré časti auta umývanie vyslovene potrebujú. Napríklad podvozok, ktorý bol vystavený posypovej soli na cestách a teraz naň negatívne pôsobí napríklad prach, blato či zvyšky prevádzkových kvapalín. Týchto nečistôt ho za pár minút zbavíte tak, že zvolíte v autoumyvárke program, ktorý zahŕňa aj umytie podvozka. Takéto programy ponúka takmer každá autoumyvárka Shell. „Ak pravidelne nečistíte podvozok auta, na niektorých jeho častiach môže následne vznikať mikrokorózia a všetky ochranné a silikónové časti, ktoré tvoria aj konzervačnú vrstvu súčiastok, strácajú svoj vplyv. Pravidelným umývaním v konečnom dôsledku znížite svoje náklady na opravu a udržujete hodnotu a funkčnosť karosérie,“ potvrdzuje Jozef Hušek, servisný poradca z prevádzky Group M, autorizovaného servisu BMW.

2.     Kvalitné aditivované palivo do motora

2_shell_524

Prečo sa zamerať aj na jarnú očistu motora? V chladnejšom období vaše vozidlo kvôli studeným štartom častejšie trápia karbónové usadeniny. Usadeniny sa tvoria na vstrekovačoch paliva a sacích ventiloch, čo môže znížiť jeho výkon, alebo v horšom prípade dokonca hrozí jeho poškodenie. Platí to ako v prípade tankovania nafty, tak aj benzínu. Ak si myslíte, že vyriešiť tento problém je zložité, vyvedieme vás z omylu. Stačí siahnuť po kvalitných aditivovaných palivách s čistiacimi účinkami, ktoré si s usadeninami hravo poradia. „Ideálnym riešením je napríklad nová generácia palív Shell V-Power, ktorá stopercentne čistí kľúčové časti motora od usadenín, znižuje spotrebu paliva a plne omladzuje výkon motora. Alternatívou pre udržanie čistoty motora je aj Shell FuelSave,“ uviedla Markéta Jakoubková, manažérka kvality palív Shell.

3.     Tlak v pneumatikách

3_shell_524

„Jednou z najčastejších chýb je nedostatočná kontrola tlaku v pneumatikách, obzvlášť pri výkyvoch teplôt, čo môže výrazne ovplyvniť jazdné vlastnosti a zvyšovať riziko nehôd. Tlak v pneumatikách meriame za studena, ideálne pred jazdou,“ uviedla Lucia Solomon, inštruktorka bezpečnej jazdy SuperDRIVE. Ak pravidelne nekontrolujete tlak, sledujte palubný počítač. Svieti vám táto kontrolka? Máte nízky tlak, respektíve nastal pokles tlaku v pneumatikách. Zastavte sa na najbližšej čerpacej stanici, kde to vyriešite za 5 minút. Ak si na dofúknutie pneumatík netrúfate samy, na čerpacích staniciach Shell vám s tým ochotne a zdarma pomôže vonkajšia obsluha. Nehanbite sa poprosiť o pomoc, na podobné úkony sú zamestnanci vyškolení a pripravení pomôcť.

4.     Čisté čelné sklo

Zažili ste už poriadnu letnú búrku spoza zle stieraného čelného skla? Takáto situácia na ceste môže byť veľmi nebezpečná. Navyše sa jej dá predísť úplne jednoducho. Stierače ľahko skontrolujete a prípadne vymeníte priamo na čerpacej stanici za pár minút. Opäť je to jedna z aktivít, s ktorou vám pomôže aj vonkajšia obsluha na čerpacích staniciach Shell a pritom nepotrebujete mať žiadnu technickú zručnosť.

4_shell_524

Vedeli ste, že štúdie ukazujú, že v interiéri auta je viac baktérií ako na toalete? V aute pritom strávime omnoho viac času. Ak chcete, aby ste vy či vaše deti dýchali čistejší vzduch, je potrebné viac ako len občas utrieť prach na palubnej doske. Tvrdé časti interiéru auta (prístrojová doska, dvere, deliaci tunel a pod.) občas vydezinfikujte a čalúneniu doprajte vhodné čistiace prostriedky alebo tepovanie, ktoré eliminujú baktérie a roztoče.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.