Voľba štýlu

Burberry; dandyzmus alebo dandy look; dirndl; kozácky štýl; lara-look; mozart-štýl; new look; soft look.

>> Móda >> Aktuálne >> Voľba štýlu

Burberry - je nielen označenie štýlu, ale aj názov anglickej firmy, ktorá vyrába veľmi kvalitnú konfekciu (predovšetkým plášte športového typu zo stopercentnej vlny a zvrchníky so špeciálnou úpravou do dažďa). Burberry štýl charakterizuje káro v béžovo-čierno-červenej farebnej kombinácii.

Dandyzmus alebo dandy look - stojí na jednoduchosti, triezvej farebnosti a umiernených doplnkoch. Zaslúžil sa o to, že čierna farba sa stala farbou pánskeho obleku určeného do spoločnosti. Charakterizuje ho jednoduchý elegantný oblek skladajúci sa zo saka, vesty, nohavíc a kabáta.

Dirndl - je dámsky a dievčenský krojový odev našich rakúskych susedov a alpských oblastí. Tento odevný štýl získal vďaka modernému malosériovému priemyslu vysokú úroveň a značnú obľúbenosť. Charakterizuje ho predovšetkým ozdobné šnurovačkové riešenie výstrihu a bohaté riasenie rukávov. Začiatkom 80-tych rokov (20. storočia) výrazne ovplyvňoval dámsku módu.

Kozácky štýl - charakterizujú plášte a saká so stojačikovým golierom, kožušinovým lemovaním a ozdobným šnúrkovým zapínaním.

Lara-look - reprezentujú zimné dámske plášte, ktorých strihové riešenie a zdobenie ovplyvnil film "Doktor Živágo". K jeho charakteristickým prvkom patrí mierne členenie plášťov a ozdobné šnúrkové (kozácke) zapínanie.

Mozart-štýl - kraľoval v druhej polovici 80-tych rokov. Ide o veľmi dekoratívny smer v dámskej móde, uplatňujúci sa na blúzkach a šatách z priehľadných, mäkkých, splývavých materiálov; typické je zdobenie čipkami, zámikmi a volánmi.

New look - vytvoril slávny Christian Dior; na módne móla sa tento štýl vracia so železnou pravidelnosťou. New look dáva línii dámskych odevov typický strih zvýrazňujúci ženskú líniu: oblé ramená (bez vypchávok), zdôraznený pás, predĺženú sukňu (do polovice lýtok) a bohaté riasenie. Uvedený príklon k romantizmu sprevádza "nadmerné" množstvo látok.

Soft look - je výrazom mäkkého, splývavého odevného trendu; spája sa s jednoduchým spracovaním.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.