Textilné materiály

Viete, čo je to cibelín, lister, loden, velvet alebo velveton? Ak nie, naša encyklopédia zimných odevných materiálov je tu aj pre vás...

>> Móda >> Aktuálne >> Textilné materiály

Cibelín je vlnená, mäkká, vzdušná tkanina s dlhým a lesklým vlasom, s prímesou bielych vlákien mohéru alebo iného lesklého materiálu. Používa sa na dámske plášte a pánske športové kabáty. Názov tejto tkaniny je odvodený z francúzskeho slova "zibeline" (sobol), pretože povrch tkaniny napodobuje vzhľad kožušiny tohoto zvieraťa.
Kamel je hrubá vlnená tkanina vysokej hmotnosti s príjemným, mäkkým povrchom. Vyrába sa z kvalitných druhov vlny s prímesou ťavej vlny - v charakteristickej béžovej farbe. Z kamelu sa šijú dámske aj pánske plášte. Názov tkaniny je odvodený z anglického slova "camel" (ťava).
Kamelhár je objemná, mäkká vlnená tkanina s jemným vlasovým povrchom vo farbe ťavej srsti. Vyrába sa s rôznym podielom ťavej vlny a používa sa na výrobu luxusných dámskych a pánskych zimných plášťov. Názov tkaniny je odvodený z anglických slov "camel hair" (ťaví vlas).
Lamia vlna je vyčesávaná z mäkkej podsady lamej srsti. (Juhoamerické lamy sú kvôli vlne strihané iba raz za dva roky.) Z lamej vlny sa vyrábajú špičkové (vlasové) plášťové tkaniny a prikrývky mimoriadne nízkej hmotnosti.
Lister je vlnená, pružná, lesklá tkanina s mierne drsným povrchom; vytvorená zo špeciálnej lesklej ovčej vlny alebo mohéru; šijú sa z nej dámske a pánske obleky. Názov tkaniny je odvodený z francúzskeho slova "listre" (lesk).
Loden je hrubá vlnená látka strednej až vysokej hmotnosti s rôzne dlhým vlasom. Vyrába sa v charakteristických hnedých, šedých a olivových tónoch; vyniká pevnosťou. Šijú sa z nej športové a lovecké plášte.
Merinová vlna je kučeravá vlna z podsady ovčej vlny. Najkvalitnejšia merinová vlna má austrálsky pôvod a je určená na výrobu vysoko kvalitných vlnených látok a pletiarskych priadzí.
Mohér (mohérová vlna) je zo srsti angorskej kozy, ktorá má snehobielu, šedú prípadne čiernu farbu. Ponúka jemnosť a vysoký (kovový) lesk. Šijú sa z nej dámske a pánske obleky.
Velúrová úprava znamená, že ide o upravované vlnené látky, ktoré vo finále získavajú mäkkosť a krátky hustý vlas.
Velvet je mäkká tkanina s krátkym hustým vlasom, ktorá patrí do skupiny nepravých zamatov; šijú sa z nej dámske spoločenské šaty a plášte. Názov tkaniny je odvodený z talianskeho slova "velluto" (jemný vlnený povrch).
Velveton je bavlnená látka s krátkym hustým jemným vlasom na lícnej strane, napodobujúca velúrovú useň. Šijú sa z nej športové odevy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.