Karl Lagerfeld – Ikona módneho sveta

Napísal Kristína Chudá 08. apríl 2021

19. február 2019 svet stratil jedného z najuznávanejších a najvplyvnejších svetových módnych návrhárov druhej polovice 20. storočia. Zomrel v 85 rokoch na rakovinu pankreasu. Lagerfeld pracoval pre niektoré z najznámejších módnych domov na svete.

Od značky Balmaina po Fendi, „vzkriesil“ a dal život módnemu domu Chanel, ktorý kvitne dodnes. Na módnych akciách bolo nemožné Lagerfelda prehliadnuť. Prečo? Jeho biele dlhé, vždy zviazané vlasy, tmavé slnečné okuliare, obrovské množstvo masívnych prsteňov, jeho mačka Choupette Lagerfeld je najbohatšou a najznámejšou mačkou vo svete módy. Okrem luxusného života má aj osobného šoféra či bodyguarda a rád jeho štýlový vejár. Áno, to bol PÁN Karl.

karl_lagerfeld_flickrcom

Karl Otto Lagerfeldt uzrel svetlo sveta v roku 10. septembra 1933 v Hamburgu. Narodil sa do rodiny, ktorá zbohatla na výrobe kondenzovaného mlieka. V roku 1953 sa s matkou presťahoval do Paríža. Vo svojich 22 rokoch sa zúčastnil súťaže o najlepší návrh kabátu, kde sa spriatelil s Yves Saint-Laurent. Vďaka výhre v tejto súťaži začal pracovať u Pierre Bailmana na pozícii asistenta.

Po troch rokoch bol zamestnaný ako artistic director pre Jeana Patoua. U neho však dlho neostal a vďaka bohatstvu svojej rodiny si v Paríži otvoril malý obchodík. V roku 1964 odišiel do Ríma študovať históriu. Začal spolupracovať s množstvom zvučných svetových značiek ako Chloé, Charles Jourdan, Krizia či Valentino.

Rok 1982 sa zapísal do módnej histórie, kedy odštartoval spoluprácu so spoločnosťou Chanel. O Chanel sa v tom čase hovorilo ako o takmer mŕtvej značke. Po smrti Coco Chanel nedisponovala firma žiadnu silnou osobnosťou a hľadala smer. Najať Karla sa ukázalo byť majstrovským ťahom. Vniesol do Chanelu nové nápady, vytvoril ready-to-wear kolekciu a je mu pripisované nadmerné využívanie loga "prepojených Céčok", vďaka čomu sa Coco Chanel dostalo do podvedomia ľudí.

O dva roky neskôr založil svoju vlastnú značku Karl Lagerfeld. Tá sa zamerala predovšetkým na produkciu parfémov. Ďalej navrhol niektoré modely pre celosvetovú koncertnú tour Madonny či spolupracoval aj na modeloch pre austrálsku speváčku Kylie Minogue. Vytvoril dámske i pánske modely švédskej odevnej značke H&M. Táto limitovaná edícia bola vo vybraných obchodoch uvedená 12. novembra 2004 a iba za dva dni musela značka H&M oznámiť, že takmer všetko sa vypredalo. V roku 2005 sa stal hlavnou tvárou reality šou Signé Chanel, ktorá dokumentovala tvorbu jesennej a zimnej dámskej kolekcie značky Chanel.

Karl Lagerfeld bol tiež preslávený svojou kontroverznosťou. O Karlovi bolo verejne známe, že je homosexuál, no odkedy mu v roku 1989 zomrel jeho milovaný partner Jacques de Bascher, vystriedalo sa po jeho boku len pár mužov a momentálne všetky jeho city patria výlučne malému bielemu stvoreniu.

Lagerfeld bol známy svojou vášňou k hudbe, ku knihám a svojou vzdelanosťou. Vlastnil vyše 300 000 kníh, vlastnil 60 000 hudobných CD a nechal ich previesť do prehrávača iPod. V decembri 2004 vlastnil zhruba 70 týchto prehrávačov, ktoré sú rozmiestnené v jeho sídlach po celom svete. Bol autorom hudobného výberu s názvom Karl Lagerfeld: Les Musiques que j'aime (Karl Lagerfeld: hudba, ktorú milujem).

Lagerfeldov majetok

Pracovať v móde niekoľko desaťročí prinieslo Lagerfeldovi viac ako len finančnú stabilitu. Podľa niektorých zdrojov údajne mal návrhár približne 20 miliónov dolárov a teda jeho životný štýl tomu zodpovedal. Mal mnoho bohato zariadených domov po celom svete, vrátane parížskeho bytu, sídla  vo Vermonte, v Monte Carlu a vily v Hamburgu.

V rozhovore s číslom "Numéro" v apríli 2018 Lagerfeld povedal: "Na mojom bežnom účte mám 72 miliárd eur." Pre "Muméro“ taktiež otvorene diskutoval o témach ako je smrť či starnutie a čudujte sa svetu, diskutoval aj o vlastnom pohrebe. Lagerfeld sa chce dať spopolniť a jeho majetok? Dediť by mal aj kocúr Choupette.

"Nebojte sa," dodal Lagerfeld. "Pre každého je dosť."

Zdroj foto: Karl Lagerfeld Cannes (c)Georges Biard, Karl Lagerfeld 2014 (c)Christopher William Adach_flickr.com


https://www.factinate.com/people/42-fashionable-facts-karl-lagerfeld/

https://www.biography.com/people/karl-lagerfeld-9371367

https://www.refinery29.com/en-us/2019/02/224734/karl-lagerfeld-net-worth-2019

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.