Grapefruit liek, o ktorom ste nevedeli

Citrusové plody sú bohaté na vitamíny a preto by sme ich nemali konzumovať len v chladnejšom období alebo v čase chrípkového ochorenia. Grapefruit dezinfikuje a zabraňuje množeniu baktérií i vírusom, stovke plesní a parazitom.

grapefruit 1200x750

Obchodná sieť nám ponúka niekoľko druhov pomarančov, grepov a citrónov. My vám ponúkame tip na trochu zaznávaný grapefruit. Grapefruit lat. citrus paradisi, rastie na robustnom strome s rozložitou korunou. V období kvitnutia je posiaty bielymi kvetmi a plody rastú v strapcoch aj jednotlivo. Pochádza vraj z juhovýchodnej Ázie. Prvotné informácie o tomto ovocí pochádzajú až koncom 17. storočia z Barbadosu a Jamajky. Na americký kontinent sa dostalo toto ovocie začiatkom 19. storočia, kde sa rozšírilo naplno jeho pestovanie na juhovýchode krajiny. Do Európy sa dostali grapefruity ako pestovateľská plodiny až začiatkom 20. storočia.

Pozitívne vlastnosti grapefruitu
- vhodné pri diétach, konzumácia pomáha znižovať nadváhu
- šťava z grepov viaže v ľudskom tele obrovské množstvo kyseliny močovej a toxických látok (zbavuje telo nečistôt)
- obsahuje vitamín C, B1, K
- vysoký obsah vitamínu C napomáha v tele zadržiavať vápnik, vhodný pri chorobách astmy, osteoporózy
- pri nechutenstve napomáha látkovej premene, krvnému obehu
- upravuje po jedle hladinu cukru v krvi
- 2 kusy plodov dokážu znížiť hladinu cholesterolu až o 20% a upravia pomer dobrého a zlého cholesterolu v prospech dobrého
- priaznivo pôsobí pri kardiovaskulárnych ochoreniach
- zmierňuje problémy pri kŕčových žilách a zápaloch žíl
- zlepšuje stav pri reumatickej artritíde a dne
- laboratórne pokusy na zvieratách potvrdili aj protirakovinové účinky.

Antioxidačné účinky výťažkov z grapefruitových jadierok sú podľa odborníkov dvadsaťkrát silnejšie než účinky vitamínu C, a päťdesiatkrát než vitamínu E. Jadierka grapefruitu (Citrus paradisi) majú vysoký obsah bioflavonoidov (vitamínu P – jeden z najúčinejších antioxidantov), ale majú aj silné antibiotické účinky.

Tipy:
- Na odstránenie zubného kameňa z povrchu zubov, bez poškodenia skloviny, použite niekoľko grapefruitových kvapiek na zubnú kefku a zľahka si ho odstráňte.
- Pokiaľ máte problémy s nadmerným potením, pomôže vám kúpeľ z vlažnej vody a grapefruitovej šťavy. Zároveň zmäkčuje zrohovatenú kožu a lieči kurie oká.

Vitamínová bomba – nápoj

P o t r e b u j e t e: 1 červený grapefruit, 1 žltý grapefruit, 2 pomaranče, 1 / 2 limetky, ľad, cukor, voda

P o s t u p: Vytlačte 1 pomaranč, 1 / 2 z každého grapefruitu, ostatné polky grepov, limetky a pomaranču očistite a pokrájajte na kúsky. Všetko vložte do väčšieho pohára, zalejte citrusovou šťavou, vsypte rozdrvený ľad, cukor a vodu podľa potreby, podávajte so slamkou a dlhou lyžičkou.

Na zdravie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.