Ako prejsť na vegetariánsku stravu

V dobe, keď všetci začali všímať, že naša planéta potrebuje pomôcť, si aj mnoho ľudí povedalo, že vyskúša život bez mäsa. Či už je to novoročné predsavzatie, alebo chcete len vyskúšať či to zvládnete, tak by ste nemali zabúdať na vyváženú a pestrú stravu, ktorá vám nahradí látky, ktoré obsahuje mäso.

hrniec kuchyna 1200x800

Ako to pomôže planéte?

Zo zvýšenou konzumáciou mäsa, sa samozrejme začalo aj chovať viac dobytka. Najmä v USA je spotreba hovädzieho mäsa nesmierne vysoká. Životný štýl Američanov je založený na fast foodoch, kde sú hlavným jedlom najmä hamburgery a hranolčeky. Čím viac sa zje mäsa, tým je viac dobytka a tým viac treba zvýšiť výrobu.

Dobytok potrebuje niečo jesť, tým viac potravy sa vyrobí, dobytok sa musí niekde pásť, niekde žiť, to znamená, že treba odlesniť veľké plochy a samozrejme dobytok vypúšťa plyny, ktoré škodia životnému prostrediu. Taktiež niektorí ľudia nechcú jesť mäso, pretože im je ľúto zvierat, to ako niektoré vo veľkochovoch žijú a to že sú zabíjané. Ľudia si môžu povedať, že čo ja sám zmôžem, keď si raz za čas nedám rezeň, alebo steak. Je pravda, že jeden nič nezmôže, ale keď sa k nemu pripoja ostatní ľudia, tak sa zmôže veľa a pomôže to planéte.

Čo treba spraviť, keď nechcem jesť mäso?

Ak chcete teda planéte pomôcť, môžete mäso úplne vyradiť z jedálnička, alebo si ho dať napríklad len raz do týždňa. Už to pomôže znížiť chov dobytka a produkciu mäsa. Predtým ako prejdete na takúto stravu, by ste si mali naštudovať, ako telu dopriať látky, ktoré obsahuje mäso. Sú to najmä proteíny, železo a iné látky. Najvhodnejšie je začať konzumovať:

  • Sója - pred kúpou si skontrolujte, kde a ako bola sója vyprodukovaná. Najlepšie je zvoliť fermentovaný druh sóje, tempeh, alebo miso.
  • Vajcia - vaječné bielko obsahuje  veľa proteínov. Pozor ale na žĺtok. Ak jete veľa vajec, radšej žĺtok vynechajte.
  • Strukoviny - obsahujú nielen veľa bielkovín, ale aj ostatné vitamíny a minerály.
  • Orechy - obsahujú množstvo zdraviu prospešných tukov, ktoré môžu telu chýbať. Pozor ale na množstvo, nakoľko obsahujú tuky.

Na internete nájdete množstvo vegetariánskych receptov, ktoré sú jednoduché, chutné a najmä objavíte nové chute a možnosti. V prípade, že vám čisto vegetariánska strava úplne nevyhovuje, môžete sa zaradiť medzi flexitariánov. Flexitariáni konzumujú mäso v obmedzenom množstve a jedia iba mäso, ktoré pochádza z domácich, alebo eticky chovaných zvierat.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.