Rodinné recepty

Amatérski nadšení cukrári bojovali na jar so svojimi receptami o miesta v novej kuchárskej knihe Hera Rodinné recepty. Dnes si ich recepty môžete pripraviť.


Orechové košíčky s karamelovým krémom (20 – 24 porcií)

P o t r e b u j e t e:

Na cesto: 400 g hladkej múky, 250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žĺtky, 50 ml mlieka, 100 g mletých vlašských orechov
Na krém: 1 plechovka uvareného sladeného kondenzovaného mlieka, 250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 300 – 400 ml mlieka, 1 balíček karamelového pudingu
Na dokončenie: čokoládová poleva, mleté orechy


P o s t u p: 
- Prísady na cesto rýchlo spracujte, aby ste ho zbytočne nezohrievali rukami. Ak sa lepí, dajte ho na chvíľu do chladničky. Kúsky cesta vtlačte do nevymastených formičiek v tenkej vrstve. Pečte pri 170 °C asi 7 minút.
- Na krém uvarte hustý puding bez cukru, do ešte teplého zamiešajte kúsok tuku Hera, aby sa nevytvorila na povrchu koža.
- Zmäknutý tuk Hera maslová príchuť vyšľahajte, postupne zašľahajte sladené kondenzované mlieko a vychladnutý puding. Takto pripravený krém dajte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte košíčky. Nechajte stuhnúť a ozdobte čokoládovou polevou a orechmi. Môžete ich dať do papierových košíčkov, lebo sú veľmi krehké.

Tip: Upečené nenaplnené košíčky môžete dlhšie skladovať v plechovej dóze alebo v mrazničke.

Foto: Hera

Mraky (18 – 20 porcií)

P o t r e b u j e t e:

Na cesto: 250 ml vody, 150 g 100-percentného tuku, 150 g hladkej múky, štipka soli, 6 vajec
Na krém: 400 ml vody + 2 balíčky vanilkového cukru, 350 ml vody, 2 vajcia, 100 g sušeného polotučného mlieka, 3 balíčky vanilkového pudingu, 250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 150 g práškového cukru, 2 balenia smotany na šľahanie

P o s t u p: 
- Vodu, soľ a tuk priveďte do varu, prisypte múku, dobre premiešajte a odpaľujte asi 3 minúty. Cesto dajte vychladnúť za občasného miešania. Do vychladnutého cesta zašľahajte po jednom vajcia. Vyšľahané cesto rozotrite v tenkej vrstve na dve vymastené a vodou pokropené plechy a upečte rýchlo pri 250 °C, kým nevyskočia „mraky“. 
- Na krém priveďte do varu vodu s vanilkovými cukrami, pridajte zmes zvyšnej vody, mlieka, vanilkového pudingu a vajec a uvarte za stáleho miešania ako puding. Nechajte ho vychladnúť. Vyšľahajte tuk Hera maslová príchuť s cukrom a po častiach pridávajte puding. Dobre premiešajte, kým nevznikne hladký krém. Naneste ho na prvý plát cesta, potrite tuhou vyšľahanou šľahačkou a priložte druhý plát. Nakoniec pocukrujte.
 

Slivkové minikoláčiky (40 – 45 kúskov)

P o t r e b u j e t e:

Na cesto: 300 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, ½ kocky droždia, 100 g rastlinnej tukovej nátierky Hera, 250 ml mlieka, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vajce, štipka soli
Na posýpku: 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžica rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera
Ostatné: slivky, hnedý cukor, vajce na potretie


P o s t u p: 
- Z droždia, trochy mlieka a cukru nechajte vykysnúť kvások. Vylejte ho do preosiatej múky, pridajte ostatné suroviny a štipku soli. Vymieste hladké cesto a prikryté ho nechajte kysnúť cca 60 minút.
- Vykysnuté cesto premieste. Rozdeľte ho na tri časti, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkajte šúľok a ten nakrájajte na zhruba rovnaké diely. Z tohto cesta vyjde asi 40 – 45 koláčikov, záleží na veľkosti.
- Z každého dielika vytvarujte guľku, ktorú hneď uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľky musia byť trochu ďalej od seba. Do každej urobte pomocou malého pohárika jamku. Po obvode natrite cesto rozšľahaným vajcom, do jamky dajte polovicu slivky a posypte hnedým cukrom a posýpkou. Tú si vyrobíte zmiešaním múky, cukru a tuku Hera. Na plechu nechajte koláčiky 20 minút podkysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 220°C na asi 10 minút. Upečené koláčiky dajte na mriežku, aby vychladli, a ešte teplé ich posypte práškovým cukrom.


Dobrú chuť! 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.