Kriváň, Gerlach

Mlieko a syry sprevádzajú človeka od nepamäti a sú jednou zo základných potravín. Horské lúky a pasienky Liptova, Oravy, Turca a Spiša v čistej prírode sú základným predpokladom vysokej kvality mlieka.


Je to najmä vďaka ich rozmanitému zloženiu tráv typickým pre tento horský región. Mlieko z horských a podhorských oblastí používané na výrobu syrov Liptov má preto vysoký obsah bielkovín, tuku a taktiež nezameniteľnú arómu.

Kriváň po šesťtýždňovom zrení zodpovedá súčasnému trendu zrelých syrov s elastickou rozplývavou konzistenciou a jemnou maslovou chuťou.
Tento syr je ako stvorený do teplej kuchyne. Je ideálny na zapekanie, krásne sa roztečie a nezhnedne. Môže sa použiť na varenie do syrových omáčok, na cestoviny, do syrových zákuskov ako aj do zemiakových jedál. V studenej kuchyni si ho najviac vychutnáme v kombinácii s orechmi, prípadne hroznom alebo jahodami. K syru Liptov Kriváň odporúčame servírovať červené vína ako Frankovka, Merlot, Neronet či Zweigeltrebe.

 
Gerlach sa po dvojmesačnom zrení stáva tvrdším syrom horského typu s nezameniteľnou intenzívnou chuťou s jemným tónom orechov a ovocia. Chuť syra si najlepšie vychutnáte v studenej kuchyni v kombinácii s hroznom, orechmi, malinami, či jablkom. Liptov Gerlach najlepšie dopĺňajú biele vína: Chardonnay, Tramín alebo červené : Širaz.

Ako uskladňovať syry
Syry zrejú odo dňa výroby až po moment konzumácie. Pri ich skladovaní je dôležitá teplota. Pri vysokej teplote syr príliš rýchlo zreje, mráz naopak spôsobuje zhoršenie jeho konzistenčných vlastností. Z tohto dôvodu by sme mali syry zmrazovať len vo výnimočných prípadoch. Ideálne podmienky na skladovanie sú pri teplote 4 až 6°C. Po otvorení treba syr uchovávať spôsobom, aby sme ho chránili pred vysychaním.

„Pri výrobe či balení syrov zohľadňujeme potreby našich zákazníkov. Aby si mohli vychutnávať syr aj po jeho otvorení balíme ich do praktických znovu uzatvárateľných obalov. Týmto spôsobom sa dlhšie zachová typický charakter syra a zamedzí sa aj jeho vysušeniu,“ uviedla Kristína Slaninková.
 

Zaujímavosti zo sveta syrov

- Syr bol podľa legendy objavený arabským kočovníkom a prvý písomný záznam o výrobe syra pochádza z roku tritisíc pred našim letopočtom.

- Egypt nám prináša najstarší archeologický dôkaz syra, ktorý sa nachádza v nástenných maľbách hrobiek, ktoré sa datujú do roku 2000 pred naším letopočtom.

- Charakteristickému zápachu syrov vďačíme európskemu miernemu podnebiu, ktoré umožňuje syry menej soliť ako na strednom východe, kde je horúce a suché podnebie

- Na výrobu 1 kilogramu syra Liptov sa spotrebuje v priemere okolo 10 litrov mlieka

RECEPTY
Miroslav Kubečka, znamenitý kuchár a foodstylista s majstrovským talentom a vnímavým jazýčkom, pripravil a nafotil exkluzívne recepty zohľadňujúce osobitosti syrov Liptov.
 

Zelerová nátierka so syrom Kriváň (4-6 porcií)

 P o t r e b u j e t e: 150 g strúhaného syra Liptov Kriváň, 1 šalotka, 1 mrkva, 2 PL jogurtu, 1 ČL jemného kryštálového cukru, 150 g surového zeleru, 1/2 čl citrónovej šťavy, 100 g majonézy, morská soľ

P o s t u p: Zeler ošúpeme a nastrúhame najemno. Takisto nastrúhame aj syr Liptov Kriváň a mrkvu. Šalotku nakrájame úplne najemno. Vložíme do misy, pridáme jogurt, majonézu, citrónovú šťavu, podľa chuti dochutíme cukrom a soľou. Syr Liptov Kriváň sa príjemne rozplýva na jazyku. Má delikátnu maslovú arómu, čím decentne dopĺňa ostatné chute v recepte.
 

Karí nátierka so syrom Gerlach (4-6 porcií)

 
 

P o t r e b u j e t e: 1 jablko, 1 cibuľa, 2PL hrozienok, 2PL Liptov Masla, 100g syra Liptov Gerlach, 150g kuracích pŕs, Soľ, Korenie, 1ČL karí korenia, ½ červenej papriky

P o s t u p: Chopíme sa jablka, ošúpeme ho a nakrájame na kocky. Následne pridáme posekanú cibuľku, hrozienka, karí korenie, kuracie kúsky pokrájané na kocky a všetko dusíme domäkka. Keď zmes vychladne, rozmixujeme ju, posolíme a okoreníme. Aby toho nebolo málo, pridáme nadrobno posekanú papriku a syr Liptov Gerlach. Netradičnú chuť karí nátierky si najlepšie vychutnáte s čerstvým pečivom.
 

Pomazánka z pečeného baklažánu a syru Kriváň (4-6 porcií)

 


P o t r e b u j e t e: 120g strúhaného syra Liptov Kriváň, 1 väčší baklažán, 150g vareného cíceru, 2PL tahini (sezamová pasta), Šťava z polovice citróna, 150g kuracích pŕs, Soľ, čierne korenie, 1ČL mletej rasce

P o s t u p: Baklažán pozdĺžne prepolíme a upečieme v rúre domäkka. Po vychladnutí vnútro vydlabeme, zmiešame s ostatnými surovinami a zmixujeme pomocou ponorného mixéru. Podávame so surovou zeleninou alebo ako pomazánku k pečivu.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.