Chlebové recepty II.

... vyžadujú o niečo viac času a trpezlivosti pri príprave, ale konečný výsledok stojí zato!
 
Jesenný tekvicový peceň
Potrebujete: ½ hrnčeka celozrnnej múky a 3 hrnčeky polohrubej múky, 2/3 hrnčeka nízkotučného mlieka, 2 PL sušených kvasníc, ½ hrnčeka vody, ½ hrnčeka medu, 2 ČL soli, 2 ušľahané vajcia, 1 ½ rozmixovanej tekvice, 2 PL oleja, 2 hrnčeky posekanej cibule, 2 PL čerstvého rozmarínu, 1 hrnček slnečnicových semienok.

Postup:
Potrebujete veľkú misu, v ktorej zmiešate celozrnnú a polohrubú múku. V druhej zmiešate trošku polohrubej múky s osušenými kvasnicami, pridáte vajcia, soľ a dobre všetko premiešate. 
Pridáte, tekvicu, olej, cibuľu, rozmarín, slnečnicové semiačka a zbytok múčnej zmesi.  Premiešate a na doske vypracujete hladké a pružné cesto. Aby sa cesto nelepilo pridávate múku a necháte ho hodinu kysnúť. 
Nakysnuté cesto rozdelíte na 2 polovice a necháte ešte ležať asi 10 minút a až potom ich vložíte do vymazaných foriem. Potom necháte kysnúť ešte 50 minút. Chlieb pečiete asi 30 minút pri 190°C.
 
 
 
Hrozienkový chlieb
Potrebujete: 300 g hrozienok, 750 g hladkej pšeničnej múky, 10 g soli, 100 g cukru, 30 g kvasníc, 250 ml mlieka, 2 vajcia
2 žĺtky, 2 bielky, 2 bielky na sneh, 140 g masla, kardanom, muškátová kvet

Postup:
Hrozienka prelejete vriacou vodou, necháte napučať asi 30 minút a potom ich necháte odkvapkať. Vo vlažnom mlieku rozmiešate cukor, kvasnice, 50 g múky a necháte pôsobiť 30 minút. 
Potom pridáte soľ, zbytok mlieka, 2 celé vajcia a 2 žĺtky, maslo, korenie a pred koncom miešania zapracujete tuhý sneh z 2 bielkov zmiešaný s trochou vody. Takéto cesto necháte kysnúť 40 minút.
Hrozienka pridáte po 40 minútach, premiešate a cesto vložíte do vymastenej formy a necháte ešte kysnúť 10 minút.  Rúru si predhrejete na 230°C, formu z cestom vložíte do rúry a po 10 minútach znížite teplotu na 210°C a dopekáte ešte 35 minút.


Kukuričný chlieb s mrkvou
Potrebujete: 250 g kukuričnej múky, 2 PL oleja, 125 g polohrubej múky, 2 väčšie mrkvy nastrúhané najemno, 2 PL kryštálového cukru, 2 ČL prášku do pečiva, 1ČL jedlej sódy, 1 ČL soli, 1 a ¾ hrnčeka zakysanky, 1 ušľahané vajce, 
 
Postup:
V mise zmiešate kukuričnú a polohrubú múku s práškom do pečiva, jedlou sódou, cukrom a soľou. Zľahka premiešate zakysanku s vajcom, mrkvou a prilejete olej ohriaty vo forme, v ktorej budete piecť. Všetko dôkladne premiešate, potom cesto vlejete do teplej formy a pečiete asi 25 minút v rúre na 200°C. Chlieb krájate až keď je vychladnutý.


Dobrú chuť! 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.