Poľská kuchyňa...

...je nápaditá, výrazná, s množstvom zeleniny. Vyskúšajte! Ponúkame vám recepty na poľský bigos a varšavské zrazy. Dobrú chuť!

Poľskú kuchyňu charakterizujú predovšetkým chutne pripravené ryby a originálne zeleninové polievky pikantnej chuti, ktorých vyvrcholením je poľský boršč. Neodmysliteľnou súčasťou poľskej kuchyne je tiež šunka, tmavý chlieb, kyslá kapusta, huby a smotana. A viete, čo je to poľský bigos a poľské zrazy?

Poľský bigos
P o t r e b u j e t e : 500g kyslej kapusty, 500g hlávkovej kapusty, 500g bravčového mäsa s kosťou, 100g údeného bôčika, 200g salámy, 50g masti alebo oleja, 50g cibule, mleté čierne korenie, štipku sladkej mletej červenej papriky, bobkový list, majoránku, soľ.
P o s t u p : Nakrájanú hlávkovú a kyslú kapustu dajte variť (oddelene) do mäkka; po uvarení kapustu zmiešajte. Bravčové mäso osoľte, poduste na cibuľke, vložte do kapusty, pridajte korenie a nechajte polhodinu dusiť. (Môžete priliať pohár bieleho vína.)
Bôčik nakrájajte na kocky, vyškvarte a pridajte do kapusty. Nakoniec pridajte na kocky nakrájanú salámu a všetko dobre premiešajte. Kapustu dovárajte na miernom plameni. Ako prílohu podávajte varené zemiaky alebo čierny chlieb.

Varšavské zrazy
P o t r e b u j e t e : 4 plátky hovädzieho (alebo teľacieho mäsa) zo stehna, 2 lyžice oleja, 50 g cibule, 1 lyžičku masla, hladkú múku, 3 lyžice strúhanky, mleté čierne korenie, soľ.
P o s t u p : Na drobno nakrájanú cibuľu zmiešajte so strúhankou, korením a soľou. Touto zmesou natrite pripravené rezne; potom rezne zviňte do závitkov, osoľte, zopnite ihlicou a obaľte v hladkej múke. Závitky sprudka opečte, podlejte vodou a duste na miernom plameni do mäkka (krátko pred koncom dusenia zahustite šťavu maslom zmiešaným s lyžicou múky). Podávajte s krúpovou alebo pohánkovou kašou, zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.