Sladkosti po taliansky

Oslaďte si leto talianskym dezertom. Ponuka? Citrónový sorbet, vínová pena (zabaione), torta ricotta. femme vám želá dobrú chuť!

>> Móda >> Aktuálne >> Sladkosti po taliansky

Citrónový sorbet
P o t r e b u j e t e : 3 citróny, 270g cukru.
P o s t u p : Nalúpajte (škrabkou) za lyžicu tenkých pásikov a zvyšok citrónovej kôry jemne nastrúhajte. Potom z citrónov vytlačte šťavu. Do hrnca vložte šťavu, kôru, 250g cukru a 350 ml vody. Zmes povarte 4 minúty, kým sa vytvorí sirup. Preceďte ho cez jemné sitko a nechajte vychladnúť (nádobu prikryte, uložte na 5 hodín do mrazničky a každú hodinu sirup dôkladne premiešajte). Takmer zmrazený sirup premixujte a uložte do mrazničky na 1 hodinu. Z hotového citrónového sorbetu vykrajujte lyžicou veľké "halušky" a servírujte ich prizdobené pásikmi citrónovej kôry a sezónnym ovocím.

Vínová pena (zabaione)
P o t r e b u j e t e : 300g hrozna, 1 citrón, 4 žĺtky, 50g cukru, 800 ml marsaly (suché dezertné víno) a 2 stonky medovky (prípadne mandľové hobliny).
P o s t u p : Z odkvapkaného hrozna odstráňte zrnká, hrozno rozdeľte a uložte do misiek. Vytlačte z citróna šťavu, pridajte žĺtky, cukor a marsalu. Nádobu so surovinami postavte nad hrniec s horúcou vodou a pri nízkej teplote šľahajte metličkou cca 5 minút, až vznikne pena. Hustú a ľahkú penu nakoniec šľahajte nad ľadovou vodou. Následne vyšľahajte (do tuha) 150g šľahačky, pridajte do nej malé množstvo vanilkového cukru a vmiešajte ju do peny. Hotovou penou zalejte hrozno rozdelené do misiek a ozdobte medovkou (alebo mandľovými lupienkami).

Torta ricotta
P o t r e b u j e t e : 300g hladkej múky, 175g masla, 60g práškového cukru, 2 lyžice suchého dezertného vína marsala; na plnku 900g syru ricotta, 200g práškového cukru, 250 ml šľahačky, 50g hladkej múky, 6 vajec, strúhanú kôru z 2 pomarančov a 2 citrónov, pomarančové plátky.
P o s t u p : Zmiešajte múku, maslo, cukor, marsalu a žĺtky. Z cesta urobte bochník, zabaľte ho do alobalu a uložte do chladničky. Po krátkom čase oddeľte 3/4 z cesta a roztlačte ho na dno a boky tortovej formy (zvyšok cesta odložte do chladničky). Cesto dajte piecť na 15 minút do 180 stupňov Celzia teplej rúry. Do misky prelisujeme syr ricotta, pridajte práškový cukor, šľahačku, vajcia, múku, pomarančovú a citrónovú kôru. Všetko premiešajte a spenenú zmes vylejte do tortovej formy. Vyvaľkajte zvyšok cesta a pokrájajte ho na 10 centimetrové pásiky určené na ozdobnú mriežku. Tortu pečte cca 75 minút. Hotovú tortu nechajte vychladnúť a potom ju (prikrytú) uložte na cca 4 hodiny do chladničky. Pri servírovaní jednotlivé kúsky torty posypte práškovým cukrom a ozdobte pomarančovými plátkami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.