Polievky IV.

Polievka je jedlo, ktoré v zime príjemne zahreje, v lete osvieži, dáva pocit domáckej pohody, a môže tiež zasýtiť ako hlavné jedlo.

>> Móda >> Aktuálne >> Polievky IV.

Polievka z mladej tekvice (pre 6 osôb)
S u r o v i n y : 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 kg mladej tekvice, 45 g masla, 2 PL karí korenia a práškového cukru, 1 l slepačieho vývaru, 375 g zemiakov

P o s t u p :
1. Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak nadrobno posekajte.
2. Tekvicu ošúpte, pozdĺžne rozpoľte a narežte na menšie kocky. Podobne zemiaky obieľte a nakrájajte na menšie kocky.
3. Cibuľu, cesnak a karé korenie poduste na roztopenom masle, pridajte vývar, zemiaky a varte pomaly neprikryté asi 15 minút. Pridajte tekvicu a na malom ohni varte ešte 20 minút. Pozor, polievka nesmie vrieť!
4. Po dovarení polievku nechajte trochu vychladnúť, aby ste ju mohli rozmixovať a dochutiť.

Tekvicovo-jablková polievka (pre 6 osôb)
S u r o v i n y : 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2,5 cm ďumbiera, 1,8 kg tekvice veľkoplodej, 2-3 kyslé jablká, šťava z ˝ citróna, 45 g masla, 1 PL karí korenia, 1 l slepačieho vývaru, 4 PL jablčnej šťavy

P o s t u p :
1. Cibuľu, cesnak a ďumbier očistite a posekajte.
2. Tekvicu očistite, odstráňte z nej semená a dužinu nakrájajte na 2 cm kúsky.
3. Jablká ošúpte, vykrojte jadrovníky, nakrájajte na kocky a pokropte citrónovou šťavou.
4.V hrnci rozpustite maslo, pridajte cibuľu, cesnak, ďumbier, karí a duste 2-3 minúty. Nakoniec premiešajte a dochuťte.
5. Do zmesi prilejte vývar, uveďte do varu a varte prikryté na miernom ohni asi 40 minút.

Na záver polievku nechajte trochu vychladnúť, potom ju rozmixujte, pridajte jablčnú šťavu a dochuťte.Mrkvovo-pomarančová polievka (pre 6 osôb)
S u r o v i n y : 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 750 g mrkvy, 2 pomaranče, 30 g masla, 1 ˝ ČL mletého koriandra, 175 ml polotučnej smotany 1 l slepačieho vývaru

1. Mrkvu očistíte a nakrájajte na kolieska, cibuľu nadrobno. Nastrúhajte pomarančovú kôru z jedného pomaranča a druhý olúpte. Z oboch vytlačte šťavu aby jej bolo asi 125 ml. V hrnci roztopte maslo, pridajte cibuľu a duste 2-3 minúty. Pridajte mrkvu, postrúhanú pomarančovú kôru a koriander.

2. Hrniec so zmesou prikryte a duste 10 minút, potom prilejte vývar a varte na slabom ohni asi 40 minút. Po dovarení nechajte polievku trocha vychladnúť a rozmixujte.

3. Polievku opäť prihrejte, vlejte pomarančovú šťavu a smotanu. Nakoniec všetko dochuťte a ozdobte kúskami pásikmi pomarančovej kôry, ktoré necháte prejsť varom asi 2 minúty a potom ich opláchnete studenou vodou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.