Švédska kuchyňa

Vzhľadom na zemepisnú polohu Švédska nie je prekvapujúce, že si ich kuchyňa potrpí na množstvo jedál z rýb ale popri nich sú v obľube aj jedlá z diviny.

Vzhľadom na krátke vegetačné obdobie sa pestuje cukrová repa a v južnej časti krajiny sa dopestuje pšenica, jačmeň, ovos a zemiaky. Na farmách chovajú hlavne hovädzí dobytok a ošípané. Z rybolovu dominujú prevažne tresky, makrely a slede. Široké lesnaté porasty sú bohaté na jelene, soby či daniele a popri nich sa vo vegetačnom období darí hubám a lesným plodom.

K najpoužívanejším kuchynským ingredienciám patrí cibuľa, vajcia, zemiaky, jogurt, smotana, pažítka, petržlen a obľúbený kôpor. Kôpor ponúkajú aj v kvetinárstvach ako kytičku na prevoňanie bytu. Veľmi vyhľadávané sú jedlá z jemne mletého mäsa so smotanovou omáčkou, plnené omelety a rôzne úpravy zemiakov. Z ďalších švédskych známych jedál možno spomenúť farfiol, ide o jahňacie mäso, ktoré je najskôr nasolené a potom vyúdené, či mäsové guľky zo sobieho mäsa s omáčkou z laponských bobúľ alebo už nám známy gravad lax, čo je marinovaný losos.

Počas týždňa sa rodina stretáva hlavne pri večeri, ktorej príprava nebýva zložitá. Uprednostňujú zapečené misy z mäsa alebo rýb so zemiakmi, zeleninou a korenistou omáčkou. Výnimkou býva švédska tradícia štvrtkových večerí, kde sa podáva hustá polievka z hrachu s tymianom a množstvom cibule. Ako prílohu jedia na vedľajšom tanieri v polievke vyvarený bôčik. Po polievke nasleduje mäso alebo ryby so zemiakmi, zeleninou a čerstvým šalátom.

Smörgasbord v preklade znamená obložený stôl a u nás je známy pod pojmom "švédsky stôl". Ide slávnostnú tabulu, ktorá ponúka bohaté studené menu jedál a lahôdok.

Akvavit je švédsky národný alkoholický nápoj, ktorý obsahuje od 42 do 45% alkoholu. Výroba tohto destilátu siaha až do 18.storočia a ide o žltkastý likér pripravovaný fermentáciou zemiakov alebo obilnej kaše. Výrazne je ochutený rascou alebo rímskou rascou, používa sa aj citrónová alebo pomarančová kôra, kardanom, aníz a fenikel.


Kura s jogurtom
P o t r e b u j e t e: 4 kuracie prsia, 2 PL oleja, 3 PL hladkej múky, ˝ cibule, 250ml teplej vody, 2 PL citrónovej šťavy, 250ml bieleho jogurtu, 2 PL Solamylu, 2 ČL sladkej papriky, soľ, čierne mleté korenie

P o s t u p: Kuracie prsia osolíte, okoreníte a obalíte v múke. Na rozohriatom oleji opečte po obidvoch stranách a poduste asi 15 minút. Pridajte cibuľu, vodu a citrónovú šťavu. Prikryte a duste na miernom ohni asi 35 minút. Potom kura vyberte na tanier a v panvici, v ktorej sa mäso dusilo zamiešajte Solamyl s 2 PL jogurtu a vzniknutú zmes vlejte do ostatného jogurtu. Zmes nalejte na panvicu a za stáleho miešania varte do zhustnutia, nakoniec pridajte papriku a nalejte na kura.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.