Letné polievky

Počas leta sa nám nie vždy chce variť, preto vám ponúkame tipy na polievky, ktoré vydržia aj do druhého dňa a sú stále chutné.

Špenátová polievka
P o t r e b u j e t e: 100 g špenátu, 10 ml oleja alebo 1 PL masla, 10 g cibule, 30 g paradajok, 5 g mrkvy, 5 g zeleru, 8 g ryže, štipku soli, 3 g mäty, 1 vajce, 40 ml mlieka
P o s t u p: Na rozohriaty olej alebo rozpustené maslo dáte nakrájanú nadrobno cibuľu, mrkvu a chvíľu dusíte. Potom vložíte 2/3 nadrobno nakrájaných paradajok, osolíte, zalejete 3 PL vody a dusíte až paradajky nevyplávajú na povrch. Medzitým si umyjete špenát a nakrájate na tenké prúžky. Na každú porciu potrebujete cca. 200 ml teplej vody, ktorú vlejete do hrnca a keď začne vrieť vsypete pripravený špenát.
Všetko privediete do varu a vsypete umytú ryžu, zamiešate a varíte ešte na miernom ohni 15 minút. Nakoniec vložíte ostatok paradajok, posekanú mätu a varíte ešte 5 minút. Na záver zahustíte rozhabarkovaným vajcom.

Záhradnícka polievka
P o t r e b u j e t e: 10 ml oleja alebo 1 PL masla, 50 g červenej repy, 30 g kapusty, 15 g mrkvy, 8 g zeleru, 15 g cibule, 50 g zelených fazuliek, 40 g zemiakov, 40 g hrášku, 30 g paradajok, vňať petržlenu, 1 PL octu, čierne korenie na ochutenie, štipku soli
P o s t u p: Na rozohriaty olej alebo rozpustené maslo dáte nakrájanú nadrobno cibuľu, nastrúhanú mrkvu a chvíľu dusíte. Na jednu porciu pridáte 200 ml vody. Ako náhle začne voda vrieť vložíte zelenú fazuľku a osolíte. Medzitým si nakrájate na tenké prúžky kapustu a podusíte na malom množstve tuku. Po 10 minútach vložíte k fazuľke a varíte ešte 15 minút. Potom pridáte červenú repu nakrájanú na prúžky a podusenú na tuku, ochutíte octom a spolu s o zemiakmi a hráškom vložíte hrnca. Všetko varíte ešte 10 minút. Na záver vložíte nadrobno pokrájané paradajky, ochutíte čiernym korením a varíte 5 až 8 minút.

Polievka z mladých tekvičiek
P o t r e b u j e t e: 100 g mladých tekvičiek, 1 PL masla, 10 g cibule, 20 g paradajok, 40 ml kyslého mlieka alebo smotany, 5 g múky, 5 g kôpru, čierne korenie na ochutenie, štipku soli
P o s t u p: Očistenú a umytú cibuľu a paradajky nakrájate nadrobno, pridáte do rozpusteného masla, podusíte a zalejete 2 PL vody. Varíte až pokiaľ zelenina nevypláva na povrch, potom vložíte na drobné kocky nakrájané tekvičky a privediete do varu, stiahnete a varíte 20 minút. Nakoniec pridáte nasekaný kôpor a zahustíte zátrepkou zo smotany a múky.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.