Ryby na talianskom stole

Geografická poloha Talianska ponúka množstvo sladkovodných ako aj morských rýb a preto sú neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne.

Podávajú sa predovšetkým tak upravené, aby vynikla samotná aróma rýb. Sú ľahko okorenené, v jemných omáčkach, grilované, pečené alebo len varené. Menšie ryby – sardely a sardinky – sa podávajú ako minútky, krátko opečené v oleji a pokvapkané citrónovou šťavou. Dary mora – humre, langusty, raky alebo krevety, rôzne druhy mušlí sa servírujú varené alebo grilované s ľahkými zeleninovými a bylinkovými omáčkami.

Ryby

Pleskáč je veľmi chutná ryba zo stredozemného mora. Má výživne biele mäso a hodnotné sú hlavne zlaté a červené. Vhodné sú na gril a pečenie.
Mrena má veľmi jemné mäso obľúbený je hlavne druh červenej mreny. Často sa pripravujú nevypitvané, pretože majú takmer prázdne črevá a nijakú žlč. Chutné sú obalené v múke a potom opečené v rozpálenom oleji.
Sardinka je malá sleďovitá ryba, ktorá sa môže podávať ako minútka, ale známejšia je u nás ako konzervovaná.
Morské lipne majú veľmi krehké mäso a jemnú chuť. Vzhľadom nato, že majú mastnejšie mäso sú vhodné na gril.
Mečovec je 5m dlhá ryba a druhovo patrí medzi makrely. Vhodný je na varenie a cenené sú hlavne mladé ryby, ktoré sú jemné. Taliani túto rybu podávajú s ľahkými omáčkami, aby si mäso zachovalo svoju pôvodnú arómu.

"Kuchársky taliansko-slovenský slovník"

Stufato di pesce – dusená ryba
Acciughe Fritte – pečené sardely

Bronzino – morský ostriež
Orata – pleskáč
Filetto di Trota – filé z pstruha
Merluzzo – treska
Anguilla – úhor
Spada – mečovec
Rombo – kambala
Calamari – sépia
Cozze – mušle
Gamberi – morské raky

Trota al Cartoccio (Pstruh v alobale)
Pre štyri osoby
P o t r e b u j e t e: 4 pstruhy, soľ, mleté čierne korenie, šťavu z 2 citrónov, 1 zväzok petržlenovej vňate, 50 g masla, 1 cibuľu, 250 g šampiňónov, 4 paradajky, 1 tväzok tymianu, 200 ml suchého Martini Bianco, alobal
P o s t u p: Umyté a osušené pstruhy osolíte, okoreníte, pokvapkáte citrónovou šťavou a naplníte petržlenovou vňaťou.
Zeleninová zmes: Na masle opražíte nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáte pokrájané šampiňóny a krátko opražíte. Olúpané paradajky a zbavené jadier, pokrájate na kúsky a spolu s posekaným tymianom primiešate k šampiňónom. Dosolíte a dokoreníte zmes.
Pripravíte si štyri kúsky alobalu, na ktoré položíte pstruhy a navrch rozdelíte rovnomerne zeleninovú zmes. Pokvapkáte suchým Martini, uzavriete alobal a pečiete v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 18 až 20 minút.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.