Lokše:

levické lokše (so syrom a šunkou); Michalove lokše (s opečenou zeleninou); hubové lokše; syrové lokše.

>> Móda >> Aktuálne >> Lokše:

Levické lokše
P o t r e b u j e t e : 1/2 kg zemiakov, 1 vajce, 350g strúhaného syra eidam, niekoľko plátkov šunky, olej, soľ, (na dotvorenie cesta) polohrubú múku.
P o s t u p : Uvarené zemiaky ošúpajte a postrúhajte. Pridajte vajce, osoľte a vypracujte tuhé cesto. Vyvaľkajte z neho veľké tenké lokše a vložte do nich plátok šunky a strúhaný syr. Okraj lokše potrite vodou, lokšu preložte, spojte a opečte na horúcom oleji.

Michalove lokše
P o t r e b u j e t e : 1/2 kg zemiakov, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 3 malé mrkvy, 1 malý kaleráb, 1/4 malej kapustovej hlávky, 1 pór, olej, čierne korenie, soľ, polohrubú múku.
P o s t u p : Uvarené zemiaky ošúpajte a prelisujte; pridajte vajce, múku, osoľte a vypracujte lokšové cesto. Zvyčajným spôsobom upečené lokše odložte do tepla. Potom dajte na olej jemno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte hrubo nastrúhanú zeleninu a jemne nakrájanú kapustu a pór. Zeleninu osoľte, okoreňte a niekoľko minút opekajte (do polomäkka). Nakoniec zeleninovou zmesou naplňte lokše a polejte ich zeleninovou šťavou.

Hubové lokše
P o t r e b u j e t e : 3/4 kg zemiakov, 2 vajcia, soľ, olej, polohrubú múku, 1 lyžicu masti, strúhanku,1 lyžičku petržlenovej vňate, 1 lyžicu cibule, 2 lyžice hubových plátkov.
P o s t u p : Uvarené zemiaky ošúpajte a prelisujte. Na masti opečte cibuľu, pridajte nakrájanú petržlenovú vňať a huby; vzniknutú zmes poduste a nechajte vychladnúť. K zemiakom pridajte žĺtky, múku, soľ a nakoniec primiešajte pripravenú hubovo-cibuľovú zmes. Vytvorte malé hrubé lokše; obaľte ich bielkom, strúhankou a opečte na oleji.

Syrové lokše
P o t r e b u j e t e : 1/2 kg zemiakov, 4 veľké cibule, 250g údeného syra, 1 vajce, olej, polohrubú múku, soľ, trochu tuku, pikantnú zaváraninu (baranie rohy, kvasené uhorky...).
P o s t u p : Uvarené zemiaky ošúpajte, prelisujte a zmiešame s vajcom, múkou a soľou. Vytvorte polotuhé cesto a zvyčajným spôsobom upečte tenké lokše. Teplé lokše natrite tukom a odložte do vyhriatej rúry (60 stupňov Celzia). Na oleji do zlatista opečte krúžky cibule a nastrúhajte syr. Lokše preložte na štvrtiny, posypte syrom a opečenou cibuľou. Podávajte s pikantnou zaváraninou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.