Hummus = cícer

Pôvod slova nájdeme v arabskom jazyku a znamená cícer. Klasický hummus (jedlo),  poznáme ako nátierku, ktorá obsahuje okrem cíceru aj sezam, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a cesnak. Považuje sa za jedno z najstarších pokrmov, ktorý poznali už v Egypte pred 7000 rokmi.

cicer 1200x750

Suroviny na jeho prípravu boli dostupné aj pospolitému ľudu, preto sa stal veľmi obľúbený a je tomu tak do dnešných dní. Za národné jedlo ho považujú krajiny ako Libanon, Turecko, Grécko, Cyprus, či Sýria a celý Stredný východ, odkiaľ pochádza.

Pozitíva cíceru

- neobsahuje laktózu, cholesterol a nasýtené tuky

- je bohatý na vápnik,  vlákninu  a proteíny

-  v hummuse sú bohato zastúpené Omega 3 mastné kyseliny, železo, vitamín B6, magnézium, kyselinu listovú a aminokyseliny.

TIP:  Dobrá rada, ako pripraviť hummus

1. Cícer treba nechať odstáť vo vode aspoň 12 hodín.

2. Pred varením ( v studenej vode)  ho opláchnite a povarte 1 hodinu.

3. Nakoniec ho rozmixujte spolu so sezamovými semiačkami, olivovým olejom, cesnakom, soľou a citrónovou šťavou.

4. Na získanie požadovanej krémovej konzistencie dolievajte vodu.

Vitamínová bomba, ktorá zasýti, dodá energiu aj zlepší náladu

Vyskúšajte bio hummus z cícera a červenej repy. A keďže nie všetci máme ráno dostatok času na prípravu nátierok, repu s cícerom si pripravte už večer a ráno len rozmixujte. Vaše telo sa vám poďakuje.

Bio hummus z cícera a červenej repy

SUROVINY 400 g vareného bio cícera, 200 g červenej repy, 1 citrón, 3 strúčiky cesnaku, 50 g sezamovej pasty tahini, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica rímskej rasce, trošku soli a čierneho korenia

hummus repa

POSTUP

1. Dáme si predhriať rúru na 200 °C a medzitým umyjeme červenú repu. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, zabalíme do alobalu a dáme piecť zhruba na hodinu, pokiaľ nie je mäkká.

2. Varený cícer opláchneme a dáme do mixéra, pridáme na menšie kúsky nakrájanú červenú repu spolu s rímskou rascou, citrónovou šťavou a kôrou z jedného citróna, cesnakom, olivovým olejom a sezamovou pastou tahini.

3. Veľmi jemne okoreníme, osolíme a všetko spolu zmixujeme, kým nedostaneme hladkú zmes.

Dobrú chuť!

Zdroj recept a foto: Tesco

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.