Celodenné VEGA menu na stredu

Vegánstvo a vegetariánstvo je stále populárnejším spôsobom životného štýlu, ide ale o veľmi špecifické spôsoby stravovania. Kampaň „Rastlinný pondelok“, existuje už viac ako 100 rokov, nepresadzuje vegetariánstvo alebo vegánstvo, ale väčšie množstvo jedál z rastlinných zdrojov tak, aby bol jedálny lístok vyvážený. 

Raňajky

Pšenová kaša s rastlinným mliekom, zaváraným ovocím a orechmi
Ingrediencie na 1 porciu:
75 g pšena
200 ml rastlinného mlieka
10 g Flora Original
100 g marhúľ alebo sliviek z kompótu
20 g vlašských orechov

flora1

Postup: Na prípravu kaše môžeme použiť buď pšeno alebo instantnú pšenovú kašu. Ak si zvolíme pšeno, je nutné ho pred varením najskôr prepláchnuť studenou vodou a potom ho spariť vriacou vodou. Potom naň nalejeme vriace rastlinné mlieko a pšeno na miernom ohni uvaríme domäkka. Hotovú kašu omastíme Florou Original a ozdobíme zaváranými marhuľami alebo slivkami a nasekanými orechmi.

Čas: 15 minút

Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
Ingrediencie na 1 porciu:
50 g pohánky
10 g Flora Línia
200 ml rastlinného mlieka
100 ml vody
1 lyžica agávového sirupu
10 g ľanového semienka
škorica
orechy a čerstvé ovocie podľa potreby (tip: čučoriedka, mandle)

flora2

Postup: Do hrnca nalejeme rastlinné mlieko s vodou a privedieme do varu. Pridáme pšeno a všetko dôkladne premiešame. Odstavíme a necháme chvíľu odstáť. Pridáme Floru Línia a zamiešame. Dochutíme škoricou, agávovým sirupom a ľanovými semienkami.

Čas:15 minút

Obed

Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batatové pyré
Ingrediencie na 4 porcie fašírok:
150 g sójového granulátu
500 g cvikly
250 g múky
3 lyžice sójovej omáčky
250 ml vody
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice chia semienok
rastlinný olej

Postup: Budeme potrebovať sójový granulát pripravený podľa návodu. Granulát necháme odkvapkať a dáme do misy, primiešame surovú cviklu, ktorú ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme vodu, chia semienka, sójovú omáčku, pretlačený cesnak a nakoniec múku. Zo zmesi vytvarujeme fašírky. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Pečieme pri teplote 180 °C, až kým nebudú mať fašírky svetlohnedú kôrku.

flora3

Ingrediencie na 2 porcie batatového pyré:
2 väčšie bataty
40 g Flora Original
400 ml rastlinného mlieka
soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Bataty ošúpeme, nakrájame a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarené bataty scedíme, pridáme Floru a rastlinné mlieko. Tyčovým mixérom vymiešame hladké pyré.

Čas: 60 minút (fašírky) + 20 minút (batatové pyré)

Večera

Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
Ingrediencie na 1 porciu:
80 g celozrnného chleba
1/2 zeleru
1 menšia mrkva
soľ, citrónová šťava a petržlenová vňať podľa chuti
10 g Flora Original

flora4

Postup: Najemno nastrúhame zeler a mrkvu, trošku osolíme, pridáme citrónovú šťavu a zmiešame s Florou Original. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s celozrnným chlebom.

Čas: 10 minút

Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
Ingrediencie na 6 porcií:
150 g Flora Original
60 g bazalky
80 g sušených paradajok
½ lyžičky mletej papriky
soľ a korenie podľa chuti
ražný chlieb (1 porcia = 80 g)

flora5

Postup: Paradajky aj bazalku nasekáme čo najviac najemno a v mise všetko zmiešame s Florou a ostatnými ingredienciami. Okoreníme podľa chuti.

Čas: 5 minút

Rastlinný pondelok má už viac než 100-ročnú tradíciu      
Kampaň rastlinných pondelkov začala už pred viac než 100 rokmi, kedy americký Úrad pre správu potravín (U.S. Food Administration) apeloval na zníženie spotreby kľúčových potravín s cieľom pomôcť vojnovému úsiliu. Vtedy sa zapojilo viac než 13 miliónov rodín.[1]Dôvody pre presadzovanie väčšieho podielu rastlinnej stravy v jedálničku sa od tej doby zmenili a väčší význam teraz hrá zdravie a ekologický aspekt. Do znovuzrodenej vlny kampane sa aktívne zapojila Veľká Británia (za projektom Meet Free Mondays stojí rodina speváka Beatles Paula McCartneyho), USA (napr. the Humane Society of the US), Argentína (argentínsky prezident Mauricio Macri) alebo Nemecko (Spolkové ministerstvo životného prostredia). Na Slovensko prináša túto kampaň pod názvom „Rastlinný pondelok“ značka Flora, ktorá sa dlhodobo venuje edukácii v oblastiach zdravého životného štýlu. Viac sa dozviete na www.rastlinnypondelok.sk.


[1]History of the United States Food Administration, 1917-1919 By William Clinton Mullendore, Ralph Haswell Lutz  (Stanford University Press, 1941)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.