Chutná cuketa

Cuketa je sezónna zelenina, ktorá je nenáročná na pestovanie a v letnom období ju vždy dostanete na trhovisku, je ľahko stráviteľná a chutná.

Bryndzovo – cuketové závitky (4 osoby)

P o t r e b u j e t e: 4 ks malých cukiet, 250 g bryndze (pre deti tvarohový syr Lučina), 100 ml sladkej smotany, viazaničku pažítky, biele pečivo

P o s t u p: Mladé cukety umyte, osušte a odkrojte stopky, potom ich pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky (krajné kusy vynechajte). Rozpáľte si grilovaciu panvicu alebo gril a asi po minútke ogrilujte osušené látky. Potom si pripravte bryndzovú nátierku. Bryndzu a smotanu spoločne vyšľahajte a zamiešajte do nej 2/3 posekanej pažítky.
Ak sú plátky cukiny vychladnuté, môžete dávať lyžičkou na kraj plátku nátierku, zvinúť ho do závitku, uchytiť špáradlom a nakoniec posypať zvyšnou pažítkou. Podávajte s bielym pečivom alebo toastami.

Kuracie špízy s cuketou (4 osoby)

P o t r e b u j e t e: 450 g kuracích pŕs, 2 ks mladých cukiet, 4 PL olivového oleja, 1 PL najlepšie čerstvej šalvie, 1 PL sezamových semienok, citrónová šťava, soľ mleté čierne korenie.
Omáčka – 1 broskyňový kompót, 3 cm zázvoru, 2 strúčky cesnaku, citrónová šťava a kôra z 1-/2 citrónu, 1 lyžica posekanej čerstvej mäty alebo medovky, med alebo cukor a soľ

P o s t u p: Ako prvé si pripravíte omáčku, v miske si rozmiešajte šťavu z kompótu s citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou, pridajte nasekaný zázvor, pretlačený cesnak, posekanú mätu a podľa chuti osoľte a prislaďte. Nakoniec pridajte na drobné kúsky pokrájané broskyne a dajte do chladu odležať.
Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájate na kocky. Potom ich vložte do misky, zľahka zalejte citrónovou šťavou, okoreňte, a zasypte posekanými šalviovými lístkami. Nakoniec zalejte olejom a nechajte pól hodiny odležať. Cukety umyte, zbavte stopiek a nakrájajte na hrubšie plátky a pár broskýň na špíz si nakrájajte na hrubšie plátky.
Grilovanie (cca. 10 minút) - použite kovové grilovacie špajle, ak máte len drevené namočte ich do studenej vody, aby sa nespálili. Rozpáľte gril, kúsky mäsa napichujte striedavo s cuketou a broskyňami, grilujte striedavo zo všetkých strán a potierajte s marinádou čo vám zostala. Nakoniec podávajte s omáčkou a bielym pečivom či šalátom.

Sladko - slaný cuketový šalát(4 osoby)

P o t r e b u j e t e: 2 ks malej cukety, 2 ks karotky, 1-/2 cukrového melónu, za 1 a 1-/2 hrste rukoly a čakanky, 100 g prosciuto crudoZálievka – 2 PL olivového oleja, 1 PL Dijonskej horčice, 1 PL medu, citrónová šťava a kôra z 1 citrónu, a 1 ČL nastrúhaného koriandru, soľ a mleté čerstvé korenie na dochutenie

P o s t u p: Pripravte si zálievku, olej, horčicu, med prešľahajte a potom jemne zamiešajte šťavu a kôru z citrónu, koriander a dochuťte. Mladé malé cukety nakrájajte na tenké plátky a vložte do misy , sladkú karotku očistite a nastrúhajte na jemné slíže, melón zbavte šupy a na krájajte na kocky. To všetko aj s kratšími plátkami prosciuta cruda v mise zľahka premiešajte a zalejte zálievkou. Podávajte s bielym pečivom a ľahkým suchým vínom.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.