Skôr než si štrngneme a pripijeme na zdravie...

Vinič a jeho vývoj je úzko spätý s vývojom ľudstva. Predpokladá sa, že keď Zem bola pokrytá bujnou vegetáciou, medzi popínavými rastlinami sa nachádzali aj predkovia súčasného viniča, dokladom sú jeho skameneliny.

vino small 16

Druh Witis vinifera, do ktorého zahrňujeme naše kultivary viniča, sa objavil v období treťohôr. Ďalším dôležitým dôkazom, že človek dávno poznal víno, je podoba jeho pomenovania. V najstaršom jazyku sveta sanskrite sa nápoj vyrobený z hrozna nazýval „vena“, keltsky „gvid“ , etiópsky „wain“ , latinsky „vinum“ či francúzsky „vin“. Prvé zmienky o viniči sa našli v v starých egyptských a ázijských prameňoch, v dokumentoch starých Babylončanov a Asýrčanov.

Mytológia pri zrode vína

Skoro v každej krajine je zrod vína spájaný s mytologickými postavami, ktoré svoj národ obdarovali týmto nápojom. V Egypte bol staroegyptský boh posmrtného života, vegetácie a plodnosti Oziris, v Indii Šiva, v Grécku Dionýz a v Ríme Bakchus.
Podiel na rozširovaní viniča sa pripisuje starým Féničanom. Za pôvodný domov viniča sa označuje Predná Ázia alebo Zakaukazsko. Odtiaľ sa rozšíril do Sýrie, Palestíny a Egypta. Z antického Grécka sa dostal do Galie (terajšie Francúzsko), odkiaľ ho Rimania vyvážali do svojich rímskych kolónií.
V období tretieho storočia n.l. môžeme datovať rozkvet vinohradníctva aj na Slovensku, vďaka rímskym légiám, ktoré boli v tomto období v Bratislave, na Devíne, v Stupave a v Trenčíne. Najskôr vinič vysádzali na svahoch Karpát a v známej Tokajskej oblasti na východnom Slovensku. Bratislava sa považuje za najstaršiu vinohradnícku oblasť na Slovensku, ako sa o tom dozvedáme z písomných prameňov o pestovaní viniča z rokov 997 až 1038.

Degustácia a podávanie vína
Suché vína neobsahujú cukor a vína, s obsahom cukru sa rozdeľujú na prírodné sladké, dezertné (prisladzované cukrom, dezertné korenené a dezertné likérové) a šumivé (suché, sladké).
Dezertné korenené tzv. vermúty, základom korenín je vňať paliny (Artemisia absinthium), klinček, fenikel, horcový koreň
Dezertné likérové vína poznáme hlavne z Grécka, Španielska, Portugalska... (Marsala, Malaga, Samos, Sherry, Madeira atď.)

Veľký vplyv na degustačný zážitok má teplota vína. Ak je víno príliš studené , neuvoľňujú sa voňavé látky a víno býva uzavreté. Pri teplote vyššej než 12°C , uniká z vína alkohol a zdá sa plnšie a silnejšie. Červené vína sa ochutnávajú teplejšie, pri nižšej rušivo pôsobí alkohol. Ideálna teplota pre šumivá vína je 7 až 9°C.
- biele a dezertné vína pri teplote: od 10 do 12°C
- červené vína: od 16 do 18°C
- šumivé vína: od 6 do 8°C

Rovnako dôležitý je aj pohár, v ktorom sa víno podáva. Na biele vína zvoľte kalichový typ pohára na stopke, ktoré sú väčšie než na červené vína. Aperitívy a digestívy sa podávajú v kalichovitých, mierne rozšírených pohároch na stopke s menším obsahom. Pre šumivé vína sú vhodné vysoké poháre na stopke tzv.“flauty“.

Medzinárodné prípitky
Anglicko – Cheerio!
Francúzsko – A vôtre santé!
Kanafa – To you health!
Maďarsko – Egészégére!
Nemecko – Prosit!
Portugalsko – Viva!
Talianska – Salute!

 

Uskladnenie vína
Odporúčaná teplota prie uskladňovanie vína je od 10 do 15°C. Pri nižšej teplote vínu hrozí vyzrážanie vínneho kameňa, pri vyššej teplote sa procesy dozrievania urýchlia a víno rýchlejšie starne. Víno vo fľašiach sa najlepšie uskladňuje na regáloch pri teplote 10-15°C alebo vo vinotéke, ktorú môžete maj aj v byte.

Tip: Kompaktná vinotéka Miele: pre fajnšmekrov a ich vínne poklady

Víno je potrebné skladovať v pachovo neutrálnom prostredí. Kompaktná vinotéka Miele KWT 6112 sa oň postará vďaka špeciálnemu filtru Active AirClean s aktívnym uhlíkom. Flexibilne posúvateľné priečky „FlexiFrame Plus“ umožňujú skladovať aj širšie fľaše, napríklad so šampanským.

Miele KWT 6112 je ideálnou voľbou aj do menších kuchýň, či obývacích izieb. S výškou 45 cm a šírkou 56 cm poskytuje priestor pre 18 fliaš s objemom 0,75 l, teplotu môžete nastavovať v rozmedzí od +5 °C do + 20 °C. Vinotéka patrí do triedy energetickej účinnosti A+ , pričom s prevádzkovou hlučnosťou 34 dB nebude rušiť v žiadnej miestnosti.
K celkovému užívateľskému komfortu prispievajú aj dve vyberateľné poličky, LED osvetlenie a magnetická tabuľka, na ktorú je možné písať kriedou napr. názvy vína, alebo oblasti, z ktorej pochádza. Dotykový panel „TouchControl“ umožňuje jednoduché nastavenie funkcií a parametrov.
Kombinácia sivého skla, nehrdzavejúcej oceli a čierneho rámu, ktorou je rad „PureLine“ charakteristický, pôsobí elegantne a sofistikovane. Čistotu línií podporuje aj otvárací mechanizmus bez rukovätí „Push2open“. Na otvorenie dvierok postačí jemné poklepkanie, vďaka čomu je vkladanie i vyberanie fliaš pohodlné a jednoduché. Funkcia „Soft Close“ sa zase postará o automatické jemné zavretie dvierok.

www.miele.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.