Izraelská kuchyňa

Je to kuchyňa mnohých národov, ktoré ju ovplyvňovali od konca 19. storočia a jej súčasťou je aj židovská -  košer kuchyňa.


Židovská kuchyňa

Od samého počiatku bola židovská kuchyňa ovplyvňovaná náboženskými pravidlami. Nazýva sa aj košer kuchyňou, čo v pôvodnom jazyku vyjadruje čistý/ povolený. Filozofia a náboženské pravidlá sú spísané v posvätnom zvitku Tóre a týkajú sa prípravy ako aj podávania jedla. S odkazom na košer, sa dôsledne dodržiava pri príprave pravidlo oddeľovania mäsa od mlieka a jeho produktov. Súbor pravidiel pre výber, prípravu a podávanie košer pokrmov sa nazýva kašrut.

Košer kuchyňa je známa tým, že má stanovené postupy a pravidlá pre rituálne usmrcovanie zvierat - mäsiar zviera usmrtí jedným rezom na krčnej tepne a nechá ho dole hlavou vykrvácať, absolútne zakázané je konzumovať bravčové, konské mäso, z rýb jesetera, homáre, krabykrv akéhokoľvek zvieraťa.

 

Zo živočíšnych produktov sú povolené tzv. „košer – čisté zvieratá“: z cicavcov sú to prežúvavce párnokopytníky, hydina a ryby, ktoré majú šupiny a plutvy.

Podobne ako je samotná kuchyňa rozdelená na dve časti pre prípravu mäsových a mliečnych jedál, pravidlá určujú aj ako sa majú správne servírovať pokrmy. K tomu slúžia rôzne typy riadu.

Ďalšie pravidlo zakazuje po konzumácii mäsitého jedla, po dobu 6 hodín piť a jesť niečo, čo by obsahovalo mlieko.

Rovnakými pravidlami sa riadia aj ortodoxné reštaurácie po celom svete. Rabíni a nimi poverení dozorcovia (mašgiachovia), dohliadajú na prípravu surovín a hotových jedál v reštauráciách podľa pravidiel kašrutu.


Izraelská kuchyňa

Moderná izraelská kuchyňa je ovplyvňovaná od konca 19. storočia prisťahovalcami, ktorí si prinášali a prinášajú svoje zvyky z pôvodnej krajiny. Zaujímave je, že izraelská kuchyňa má bližšie k moslimským stravovacím návykom ako ku kresťanským. Potvrdzuje to izraelská gastronómia (Mizrahi) ovplyvnená Blízkym Východom. Je podobná arabskej kuchyni, pre ktorú je typické pečené mäso, sladké pečivo i slané jedlá s ryžou, plnené zeleninou, pita chlieb a množstvo šalátov.

Často sa začína s rôznymi šalátmi, vrátane klasických ako sú humus, tahini matbucha, nezabúda sa ani cudzie vplyvy, ktoré reprezentuje napríklad ruský či turecký šalát. Obľúbený domáci šalát, ktorý vznikol v Izraeli v období úsporných opatrení, je chutným spojením zeleného šalátu s baklažánom a kuracou pečeňou.

Mnohé izraelské jedlá sú kombináciou prvkov Blízkeho Východu a strednej Európy (kuskus, guláš). Pri príprave orientálnych pokrmov nesmú chýbať rôzne sušené bylinky, korenie a ovocie (sezam, škorica, mäta, datle, pomaranče, hrozienka, koriander, ružový olej a med).


V Izraeli sú bežne dostupné tieto vegetariánske jedlá falafel (vyprážané cícerové guľôčky), pita chlieb, humus – tchina, plnené baklažány. Z mäsitých sú obľúbené grilované jedlá švarma, kebab, šašlik (baranie, jahňacie, teľacie,hovädzie a kuracie) a eintopf z krúp, fazule, zeleniny a mäsa a rýb.

K jedlám sa často podávajú pikantné omáčky, ktoré sú ovplyvnené židovskými imigrantmi z Jemenu ( Skhug) a z Tuniska (Harissa). Židovskí prisťahovalci zo severnej Afriky Líbye priniesli recepty na obľúbené omáčky, ktoré sú založené na cesnaku a chilli papričkách.

Dezerty sa v Izraeli podávajú v orientálnom štýle. Medzi populárnymi  dezertmi nesmie chýbať halva (tureckého pôvodu), baklava (orechový koláč), pečivo konafa, sladká ryža s mliekom mahalebbi a pudingové dezerty, hlavne karamelový puding. Veľmi obľúbený a originálny je dezert na báze tureckého medu. Vytvoril ho izraelský šéfkuchár Tsachi Bukshester a nájdete ho vo všetkých izraelských  reštauráciách.

Medzi populárne teplé nápoje patrí čaj, čierna káva s kardamónom a turecká káva.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.