Pre milovníkov čokolády

Čokoládu poznáme v rozličných podobách, pijeme ju ako nápoj, je sa ako pochúťka a pridáva sa do cukroviniek. A vy ju máte ako najradšej?


Kakaovník
pôvodom pochádza z Južnej Ameriky a  poznali ho už staré indiánske kmene  ako boli Toltékovia aj Itzovia, ale pestovať ho začali až Mayovia. Kakaové bôby boli veľmi vzácne o čom svedčí aj to, že sa používali ako platidlo medzi jednotlivými kmeňmi.

Do Európy sa kakao dostalo až po objavení Ameriky. Prvé plody kakaovníka priniesol do Španielska v roku 1502 Kolumbus. Plody boli jedným z jeho darov, určené pre španielskeho kráľa Ferdinanda II.  a kráľovnu  Izabelu, nikto však nevedel k čomu sa používajú. Túto záhadu rozlúskol až o dvadsať rokov Hernández Cortés. Posledný vládca Aztékov mu ponúkol vzácny nápoj xocotlatl, ktorý sa vyznačoval horkosťou a podával sa za studena. Aby bol chutnejší, pridávali doň vanilku, med alebo iné koreniny. Nápoj Aztékovia považovali za afrodiziákum, ale hlavne za zdroj energie, ktorý odbúra únavu.

1. tip: Recept na domácu španielsku čokoládu

P O T R E B U J E T E: 125 g kvalitnej čokolády, 450 ml mlieka, ½ ČL mletej škorice, 2 vajcia

P O S T U P: Do mlieka postrúhate čokoládu, vsypete škoricu a pomaly zohrievate. Miešate, kým sa čokoláda neroztopí. Vajcia mierne vyšľaháte a potom ich vlejete do čokolády. Šľaháte, kým zmes nezhustne. Dávajte pozor, aby sa nevarila!

2. tip: Ovsené dobroty od Emca

Ak milujete čokoládu vo všetkých jej polohách a farbách a neviete si predstaviť deň bez nej, vyskúšajte chutné ovsené dobroty od Emca! Doprajte si ich na raňajky, desiatu, olovrant alebo večeru, a to bez výčitiek! Vybrať si môžete zo širokého portfólia Mysli na zdraví od sypaných müsli, ovsených minisušienok cez polomáčané sušienky a ovsené tyčinky, či Expres ovsenú kašu. Všetko v čokoláde. Zabudnite na zdĺhavú prípravu. Vrecúško Expres Ovsenej kaše stačí nasypať do misky a zaliať horúcou vodou. Zamiešajte a nechajte stáť asi dve minúty. Sypanä müsli zas nasypte do misky a zalejte mliekom alebo bielym jogurtom. Porcia ovsených vločiek vás zasýti a navyše výborne chutí. Ovsené tyčinky a sušienky sa ľahko zmestia do každej zásuvky stola v práci. K poobednajšej káve si zachrumkajte ovsené minisušienky, ako inak - čokoládové. Za pár minút naštartujete s ovsenými dobrotami svoj metabolizmus, telu dodáte energiu a prijmete aj ovsenú vlákninu betaglukan. Ak milujete čokoládu, Emco dobroty s čokoládou sú ako stvorené pre vás. Viac na www.emco.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.