Ochutnajte vína z Beaujolais

Napísal femme, Invia 22. október 2014

Územie Beaujolais na ktorom sa pestuje známa odroda vína Gamay siaha od Lyonu po Mâcon a jeho rozloha dosahuje  22 tisíc hektárov.


Celá oblasť meria 55 km a je široká len 12-15 kilometrov. Vinice sa rozprestierajú na nižšie položených svahoch Monts de Beaujolais. Charakter a buket vína ovplyvňuje zloženie pôdy ako aj minerálne látky, ktoré vznikajú pri rozklade v zemi. 


Beaujolais
Odroda Gamay obsahuje málo prírodného hroznového cukru. Pri vysokých  výnosoch, obsah cukru sa ešte znižuje. Preto sa Beaujolais skoro vždy docukruje. Výnimku tvoria vinárstva, ktoré sa špecializujú na biologické metódy výroby. Na charaktere vína sa podieľa veľkou mierou aj kvasenie. Čím je doba kvasenia kratšia, tým  menej trieslovín víno vstrebe. Takéto víno sa skôr pije, má ľahšiu štruktúru a kratší potenciál zrenia. Dôležitú úlohu zohráva aj teplota pri kvasení. Plnosť a správna štruktúra vína cru sa dosahuje pri 30°C. Najslávnejšie vína cru z tejto oblasti (Chénas, Moulin à Vent), dozrievajú aj niekoľko rokov a veľmi sa podobajú chuti burgundských vín.


Mladé víno Beaujolais
Kúzlo mladého vína Beaujolais tkvie v jeho intenzívnej kvetinovo-ovocnej vôni. Ovocná chuť a sviežosť vin neuveau sa dosahuje už pri teplote kvasenia 20°C. Mladé ovocné vína Beaujolais sa pijú pri nízkej teplote (13°C) a podávajú sa k jednoduchým jedlám, studeným aj teplým misám.

 

Tip: Ovínené Francúzsko
Jeseň je pre Francúzov najkrajšia a najdôležitejšia etapa v roku. Podobne ako slovenskí vinári vystavujú tí francúzski najväčšie perly svojej úrody. Ak je teda koniec roku vaším obľúbeným obdobím, nemôžete si ho viac užiť nikde na svete než práve vo francúzskych provinciách. Počas letnej sezóny sú mestá ako Cannes, Antibes, Saint-Tropez či Nice najvyťaženejšími turistickými centrami. Na jeseň však hlavná cestovná horúčka opadá  a provincie sa otvárajú zážitkovej turistike. Môžete sa s chuťou venovať historickým a architektonickým skvostom alebo sa na bicykli po cyklotrasách vydať medzi lány viníc, ktoré vedú cez mnoho zdanlivo zapadnutých dediniek s unikátnymi vinnými pivnicami. „Vinárskym sviatkom je tretí novembrový štvrtok, kedy sa tradične o polnoci otvárajú prvé fľaše francúzskeho presláveného vína Beajolais. K tejto príležitosti majú vínne pivnice špeciálne programy a v podstate všetky mestečká vo Francúzsku oslavujú slávnosti vína,“ upozorňuje Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka širokú paletu zájazdov od viac ako 300 renomovaných cestovných kancelárií. Ak sa vám medzi ochutnávaním vzoriek zacnie po dobe stredovekých kráľov, Burgundsko vám ponúka návštevu mnohých hradov a zámkov, napríklad zámok Clos de Vougeot, ktorý je vhodne umiestnený uprostred kráľovských vinohradov. Mnohé z nich boli založené už v dobách Karola Veľkého. Môžete sa tiež presunúť do oblasti Chardonnay, ktorá je okrem bieleho vína preslávená opátstvom St. Philibert a jeho románskymi kostolmi. Na svojej ceste môžete navštíviť aj mestečko Beaune, ktoré je typické pôvodnou burgundskou architektúrou a festivalom miestnych vín, ktorý je spojený s karnevalom a sprievodom vinárskeho bratstva. Samozrejmosťou sú francúzske kulinárske špeciality – burgundskí slimáci či žabie stehienka.


Tipy na dovolenku:

Beaujolais a Burgundsko, 5 dní, bez stravy, autobus, 222 eur, viac tu
Slávnosť mladého vína Beaujolais, 6 dní, raňajky, autobus, 459 eur, viac tu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.