Burgundsko v znamení anízu

Aníz je korenina, ktorá je príbuzná feniklu a rasci. Používa sa v alkoholických nápojoch, do polievok, k rybacím jedlám ale aj ako bonbóny.


Pochádza zo stredného východu a pestuje sa na Balkánskom polostrove , v Španielsku, Turecku a v Mexiku.

Z HISTÓRIE FLAVIGNY

Obec Flavigny dostala svoje pomenovanie po stúpencovi Júliusa Ceasara Flavinia, ktorý si neďaleko vojenského tábora postavil vilu. Časti mozaiky z tejto rímskej vily sú dochované do dnešných dní.

Anis de Flavigny

Všetko to začína u anízového semena, ktoré sa pomaly obaľuje  cukrom. Hovoríme o bielom anízovom bonbóne Anis de Flavigny. Začiatky výroby siahajú do  16.storočia v meste Semur neďaleko Flavigny. Práve tam, sa takéto cukrovinky ponúkali ako darčeky vysokopostaveným hosťom.

V roku 719 bol vo Flavigny vybudovaný benediktínsky kláštor. Opátsky kostol vysvätil pápež Ján VIII. v roku 878. Pri tejto príležitosti mu mnísi darovali 1,4 kilogramu anízu. V stredoveku aj neskôr francúzski lekárnici ponúkali chutné lieky pripravené z tejto koreniny ako aj iných  liečivých semien naložených v mede. Mníšky z rádu  sv. Uršule  mali tiež svoj kláštor vo Flavigny od roku 1632. Práve ony prišli s novým nápadom obaľovať semená anízu do cukrovej krusty. Aby neboli jednotvárne, pridávali do cukrového sirupu ružovú vodu alebo vodu z pomarančových kvetov. Ani Francúzska revolúcia, ktorá zrušila mníšske rády, nedokázala zničiť výrobu anízových bonbónov, ktorých vyrobu prebrali obyvatelia obce.

 

SÚČASNOSŤ

Tradícia výroby pretrváva do súčasnosti. Rodina Troubat pokračuje v tejto pôvodnej výrobe od roku 1923 dodnes. V dnešnej dobe sa dražé anis de Flavigny vyrába v 14 príchutiach (aníz, sladké drievko-lékorica, fialka, mäta, škorica, káva, vanilka, jazmín, citrón, pomaranč, mandarinka, malina a i).


„Zelená hodinka“ so „zelenou vílou“

Tak sa hovorilo absintu, ktorý sa vyrábal z paliny, anízu a feniklu. Tento destilovaný nápoj sa nepil samotný. Musela sa do neho pridávať voda a cukor, na zníženie alkoholu a k vylepšeniu chuti.

V 19.storočí sa stalo veľkou módou piť tento nápoj. Medzi jeho pravidelných konzumentov patrili napríklad Apollinaire a Baudlaire, Rimbaud či Verlain a ďaší... Pri nadmernom užívaní absintu sa začali prejavovať fyzické a psychické problémy, ktoré boli zapríčinené hlavne nekvalitnou výrobou destilátu. Vypuknutie 1.svetovej vojny viedlo ku konfiškácii alkoholu a predaj absintu bol zakázaný zákonom v roku 1915. Pre väčšinu páleníc v Pontarlieru to bol rozsudok smrti.  Snažili sa obdobie “prohibície“ prežiť náhradnými výrobkami. Zistili, že aníz, ktorého neškodnosť potvrdila vláda výnosom z roku 1922, je vhodnou náhradou. Medzi konkurenčnými výrobkami vynikol likér pastis Ricard z oblasti Provance , ale v oblasti Jury je výhradne známy  tradičný likér anis de Pontarlier.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.