Havana club

Žiadny rum nie je taký dokonalý ako ten kubánsky. Je to skutočné dedičstvo „Ostrova slobody“, ktorý môžeme s hrdosťou nazývať aj „Ostrov pravého rumu“.


Z histórie...

Semená cukrovej trstiny na Kubu po prvý raz dorazili až v roku 1512, no vďaka neobyčajne priaznivému podnebiu a pôde začal cukrovarnícky priemysel na „Ostrove slobody“ veľmi rýchlo prekvitať. Netrvalo dlho a temperamentní Kubánci prišli na spôsob, ako zo šťavy cukrovej trstiny vydestilovať vynikajúcu pálenku – aby nasledujúce storočia neustálym vylepšovaním výrobných postupov dali vzniknúť slávnemu kubánskemu rumu, ktorý vo svete dodnes nepozná konkurenciu.


Navždy Ostrov rumu

Za svoju špičkovú kvalitu vďačí kubánsky rum výnimočnej kombinácii klímy a pôdy, ktorá na Kube produkuje tú najlepšiu cukrovú trstinu na svete.  Námorníci a miestni výrobcovia ju už v dávnych časoch používali na výrobu  fermentovaného nektáru, takzvanej "tafie", ktorá bola predchodcom dnešného rumu. Začiatkom 19. storočia však Kubánci na pálenie začali používať medené kotle a pustili sa aj do experimentovania s technikou zrenia destilátu v sudoch pod zemou.

Na objednávku španielskeho kráľovského dvora sa tak postupne zrodil otec dnešných kubánskych rumov - El Ron Superior. Ľahký, jemný a delikátny, ale pritom ostrý, vhodný na priame pitie, ale aj do koktailov. Jeho popularita vzrástla natoľko, že v roku 1860 bolo na Kube už viac ako 1 000 destilérií. „V roku 1909 sa na Kube vyprodukovalo vyše 6 miliónov galónov rumu, z čoho sa tretina už vtedy vyvážala do zahraničia,“ hovorí uznávaný mixológ a barový publicista Alexander Mikšovic. Ešte pred tým, než bola „Ostrovom slobody“, sa tak Kuba preslávila ako „Ostrov rumu“.

Svojmu pokladu Kubánci ostali verní bez ohľadu na spoločenské zmeny, ktoré im nasledujúce desaťročia priniesli. Jeho produkcia neustále stúpala, a to aj po znárodnení liehovarov Fidelom Castrom v roku 1959. Samotný Fidel sa rozhodol z množstva značiek vybrať na export jedinú, ktorá by kubánsky rum dôstojne reprezentovala pred celým svetom. Jeho voľba padla na Havana Club - rum s rovnakým názvom ako slávny bar, ktorý bol obľúbeným miestom stretnutí kubánskych osobností, poslancov či diplomatov. „Samotná značka Havana Club je však oveľa staršia. Jej zakladateľ José Arechabala začal s výrobou rumu už v roku 1878. Tento dátum sa preto skvie aj na každej fľaši Havana Club,“ vysvetľuje A. Mikšovic.


Tajomstvo Maestros Roneros

Dnes je Havana Club najpredávanejším rumom na Kube aj vo svete, a naďalej zostáva stelesnením dedičstva výroby kubánskeho rumu. Tajomstvo značky, ktorá sa stala národnou ikonou, sa skrýva v unikátnom "know-how" jej Maestros Roneros, doslova Majstrov výroby rumu. Práve kubánski majstri sú už stáročia strážcami duše rumu a odnepamäti udržujú živé umenie "añejamiento" - umenie jeho destilácie, zrenia a miešania.

„Stať sa Maestrom Ronerom nie je jednoduché. Potrebných je 15 rokov tréningu, počas ktorého najskúsenejší Maestros Roneros odovzdávajú svoje znalosti a skúsenosti svojim nasledovníkom. Každý Maestro Ronero pritom po sebe v sudoch zanecháva zrejúce rumy, ktoré budú budúce generácie používať na miešanie tých najlepších zrelých zmesí,“ hovorí mixológ.

Maestros Roneros sú zodpovední za každý krok výroby, od výberu cukrovej trstiny, až po samotné plnenie rumu do fliaš. Kritický je aj výber jednotlivých sudov na zrenie, nakoľko drevo dáva rumu farbu, arómu a komplexitu. Maestro Ronero tak vyberá staré dubové sudy, ktoré umožňujú rumu "dýchať", ale aj mladšie sudy kvôli ich obsahu trieslovín.

Výber suda a dĺžka zrenia ovplyvňujú vzhľad aj chuťové vlastnosti zrelých rumov, z ktorých Maestros Roneros v záverečnom kroku miešajú zmesi požadovanej farby a chuti. „Mladšie, ľahšie rumy, napríklad trojročné ako Havana Club Añejo 3 Años, sú prvotriednym základom obľúbených miešaných nápojov ako Mojito, Daiquiri či Cuba Libre. Staršie sa, naopak, najlepšie vychutnávajú čisté alebo on the rocks s kockou ľadu,“ radí Alexander Mikšovic.

Kubánska trojka

Nie nadarmo sa Havane hovorí aj Mekka kokteilov či metropola miešaných drinkov. Práve z najkvalitnejšieho kubánskeho rumu a pod rukami šikovných havanských barmanov sa totiž zrodili mnohé svetoznáme miešané nápoje. Tradičnú kubánsku trojku určite poznáte a milujete i vy – svieže Mojito, ľadové Daiquiri ani vášnivé Cuba Libre svoje kubánske korene jednoducho neutaja.

„Ak chcete týmto obľúbeným drinkom dodať prémiový flair, môžete pri ich príprave trojročný rum vymeniť za starený sedemročný, napríklad slávny Havana Club Añejo 7 Años. Jeho plná chuť v kombinácii s originálnou obmenou receptúry vyčaria pre vašich hostí úplne nový chuťový zážitok,“ odporúča mixológ. Vyskúšajte teda Mojito Royal so sedemročným rumom a trochou sektu, alebo prekvapte priateľov s Hot Daiquiri, ktoré každého rozpáli vďaka sedemročnej Havane a rozdrvenej chilli papričke! Úspech je zaručený.

Nalaďte sa na kubánsku vlnu a sledujte ďalšie tipy na drinky a novinky zo sveta Havana Club aj na fanúšikovskej stránke https://www.facebook.com/HavanaClubSlovensko!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.