Cibuľa a cesnak

Už od staroveku sú cibuľoviny nezastupiteľné v každej kuchyni. Jeme ich surové, lahodné a chrumkavé chutia nakladané a, dôležité sú pri konzervovaní.


Cibuľa a cesnak je zelenina, ktorá má obmedzenú trvanlivosť. Nevhodným uskladnením ľahko fermentujú alebo klíčia, a potom horknú. Kupujte ju v menšom množstve a skladujte ju ak je to možné, zavesené v bavlnenom vrecúšku v chlade a v tme. Cibuľa má svoje odrody, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou, tvarom a chuťou. Španielske odrody sú veľké a sladké, šalotka sa často zamieňa s cibuľou, ale je jemnejšia. Biely a purpurový cesnak chutí rovnako.

ODRODY CIBULE a CESNAKU: sladká španielska cibuľa, ostrá cibuľa na varenie, červená cibuľa, biela cibuľa, žltá cibuľa, boretánska cibuľa, perlovka, malé cibuľky na nakladanie, veľké cibuľky na nakladanie, šalotka, dlhá francúzska šalotka, červená čínska šalotka, biely cesnak, purpurový cesnak

Tip: Skúste si podľa našich receptov pripraviť neobvyklú marmeládu a čatní z cibule. Cibuľová marmeláda vôbec nechutí po cibuli. Vyniká ostrou, osviežujúcou chuťou a sýtou farbou. Čatní z cibule je osviežujúce a podáva sa na povzbudenie do jedla.


Cibuľová marmeláda
P o t r e b u j e t e: 1,25 kg cibule nakrájanej na tenké kolieska, 3 PL soli, 1 kg želírovacieho alebo kryštálového cukru, 500 ml octu, 1 ½ ČL klinčekov zabalených v kúsku gázy a 2 ČL rasce

P o s t u p:
1, Cibuľu posypte soľou, premiešajte a 1 hodinu dajte odležať, potom ju opláchnite a vysušte.
2, Do hrnca dajte cukor, ocot a gázové vrecko, uveďte do varu a potom varte na miernom ohni asi 5 minút. Pridajte cibuľu a rascu, znova uveďte do varu, pozbierajte penu, potom znížte teplotu na minimum a varte cca.  2 hodiny – kým sirup nezhustne a cibuľa nezosklovatie a nesfarbí sa do zlatohneda.
3, Hrniec odstavte zo sporáka, cibuľu nechajte 5 minút stáť a naberte zmes do sterilizovaných pohárov. Marmeláda je ihneď pripravená k podávaniu, ale dlhším skladovaním je chuť lepšia. Skonzumujte do dvoch rokov.

Tip: Môžete pridať aj sušenú mätu a podávajte ju s jahňacinou, baraninou alebo zverinou. Vyskúšajte ju ako plnku do jednohubiek z lístkového cesta.

 
Čatní z cibule
P o t r e b u j e t e: 500 g veľkej sladkej fialovej alebo bielej cibule nakrájanej na tenké kolieska, 1 PL soli, 1-2 čerstvé zelené (červené) chilli bez semien a najemno nasekané, 3 PL bieleho vínneho alebo jablčného octu, 2 PL nasekanej mäty alebo koriandra, 1 PL černušky

P o s t u p: Kolieska cibule dajte do cedidla, posoľte, dobre premiešajte a nechajte odkvapkať asi 1 hodinu. Cibuľu lisujte, aby ste ju zbavili čo najviac šťavy, potom ju zmiešajte so zvyškom surovín a nechajte stáť hodinu, aby sa rozvinula chuť. Čatní je ihneď pripravené k jedeniu. Podáva sa posypané červenou mletou paprikou k zemiakovým lupienkom.


Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.