Cukrárske umenie

Dôsledkom sladko-slaného rozlíšenia haute cusine vznikol „dezert“ ako sladký chod, ktorý obvykle nasledoval po slaných jedlách.


V minulosti boli zákusky, sladké pečivo a cukrovinky luxusným pokrmom, preto sa podávali len pri výnimočných príležitostiach. Začiatkom stredoveku boli napríklad obľúbene v Taliansku drobivé sušienky z múky, medu a sušeného ovocia. Krehké cesto, vyprážané koláče a sladké praclíky sa objavujú približne v 14. storočí. Okolo roku 1500 rímske slávnostné tabule si podmanil marcipán a pracne vypracované lahodné listové cesto so sladkými alebo pikantnými plnkami.
Do konca 16. storočia boli hlavné chody podávané naraz, a práve 17. storočie prinieslo novinku v podobe finálneho chodu – dezertu. Tento vynález podnietil aj vznik nových kuchárskych schopností. Dostupnosť pôvodne veľmi drahého cukru, viedla k vynájdeniu cukrovej polevy, želírovaniu, kandovaniu sušených plodov a k nakladaniu ovocia v cukrovom sirupe.

Cukrárstvo ako nové gurmánske umenie dosiahlo svoj vrchol v poslednom desaťročí 18. storočia. Vďaka extravagantnej rokokovej estetike sa rozvíjajú nápadité dekorovania dezertov pomocou cukrovej pasty. Nové trendy v európskych chutiach najlepšie charakterizuje o niečo bežnejší zvyk pridávať cukor do nových exotických nápojov 17. storočia: kávy, čokolády a čaju, pretože pôvodne sa tieto nápoje nesladili.

Zmrzlina v súčasnosti patrí medzi najobľúbenejší dezert. Sicílčania sa naučili postup pri príprave zmrzlinovej pochúťky od Arabov v 9. alebo 10. storočí. Predpokladá sa, že na začiatku histórie zmrzliny bol pravdepodobne sorbet.
Prvú „zmrzlináreň“ na druhej strane Álp otvoril v roku 1668 Sicílčan Francesco Procopio de’Coltelli, a ešte dnes si môžete pochutnať na mrazených dobrotách v parížskom Cafe Procope.
Dodnes sa odborníci nevedia dohodnúť, kto prvý vyrobil zmrzlinu s použitím mlieka, smotany, cukru a ľadu. Jedni sú zástancami nášho známeho Procopia, iní sú presvedčení, že ním bol osobný kuchár anglického kráľa Karla I. zo 17. storočia. Každopádne, 19. a 20. storočie vďačí drobným zmrzlinárom z Benátska, že si pochutnávame na mrazenej pochúťke rôznych druhov. Existujú mnohé druhy, lahodná spumone, čokoládová zmrzlina, ktorá skrýva zlaté jadro vinnej peny – zabaione či výnimočnú špecialitu z Trapani – jazmínovú zmrzlinu.

Gelato di gelsomino ( pre 6 osôb)
Jazmínová zmrzlina
Potrebujete: 50 g jazmínových kvetov, 150 g cukru, kúsok jazmínového koreň alebo zvitok škorice, 1 pohárik rumu, 4 bielka

Postup: Najskôr namočíte jazmínové kvety do misky (500 ml vody), po 3 hodinách vodu scedíte a nalejte do hrnca. Pridáte cukor, zvitok škorice (kúsok jazmínového koreňa), rum a povaríte. Necháte vychladnúť. Z bielkov vyšľaháte sneh a opatrne zamiešate. Nakoniec dáte hmotu stuhnúť do mrazničky alebo zmrzlinového prístroja.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.