Pravý aceto balsamico...

... poznáte predovšetkým podľa malej fľaštičky, oficiálneho označenia a zaručene vyššej ceny.


História výroby kvaseného sirupu na ocot siaha už do stredoveku. V tých časoch ho používali skôr ako medicínu, preto sa predával v lekárňach. Známymi výrobcami tohto produktu bola šľachta, ktorá pochádzala z oblasti Reggio Emilia. Išlo hlavne o šľachtický rod Este vo Ferrare, ktorý vlastnil niekoľko acetárií – strešných povál. Práve tam sa nachádzali drevené sudy na kvasenie a dozrievanie pravého aceta balsamica. Mladé aceto najlepšie zreje v sudoch z morušového dreva, potom sa premiestňuje do stredných sudov z gaštanu alebo čerešne; a výsledný produkt – to najkvalitnejšie aceto dozrieva v malých jaseňových alebo dubových sudoch. 

Balzamikový ocot sa vyrába sa z muštu bielej odrody Trebbiano z Modeny alebo z provincie Reggio Emilia. Jeho výroba začína vo veľkom sude, kde sa odparuje a stále redukuje asi tri roky. Následne sa skladuje 10 až 15 rokov v menších sudoch vysoko koncentrovaný ocot. Kvalitný balzamikový ocot potrebuje aspoň dvanásť rokov na dozrievanie a však najchutnejší, je po vyše tridsiatich a viac rokoch.
Pravé aceto balsamico tradizionale charakterizuje jemne sladká chuť, ľahké korenisté tóny a vyššia hustota. Ak ste pôžitkár a hľadáte pravý balzamikový ocot, všímajte si následovné oficiálne označenia Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia alebo Aceto balsamico tradizionale di Modena, ktoré vám zaručia kvalitu.


Vedeli ste, že stále prežíva tradícia založenia batérie sudov pri narodení dieťaťa? Prvé koštovanie tohto vzácneho produktu býva pri slávnostných príležitostiach ako je napríklad svadba.

Salsa di pomodoro
Potrebujete: 6 zrelých paradajok, 1 PL extra panenského olivového oleja, 2 ks lístkov šalvie, 1 PL Aceto balsamico, oriešok masla, soľ

Postup: Paradajky sparíte a olúpete. Dužinu roztlačíte vidličkou a necháte odkvapkať. Paradajky, olej, lístky šalvie vložíte do hrnca. Pozvoľna varíte asi 15 minút. Potom hrniec odstavíte, odstránite šalviové lístky, primiešate maslo, ocot a soľ. Podávate s nastrúhaným parmezánom k cestovinám. 

Dobrú chuť!




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.