Zimný nápoj

Grog je typickým alkoholickým nápojom pre chladné dni a zimné večere. Jeho základ tvorí rum a vriaca voda.


Kuchárske knižky nám ponúkajú aj iné variácie na prípravu grogu, kde základ tvorí, napríklad griotka, koňak alebo whisky. Grog sa obvykle podáva v teplých pohároch z hrubého skla. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a vychutnajte si sviatočné dni. 

Medový grog
Potrebujete: 50 ml rumu, 50 ml medu, 100 ml vody, cukor podľa chuti, štipku mletej škorice

Postup: Do teplých pohárov nalejte rum, med, dolejete horúcou vodou a pridáte cukor podľa chuti a trochu pomletej škorice.

 

Švédsky grog
Potrebujete: 700 ml červeného vína, 250 ml brandy, 200 g cukru, 60 g sušených hrozienok, 10 ks olúpaných mandlí, 3 ks klinčeka, 1 ks celej škorice, 1 struk vanilky

Postup: Víno a brandy, klinček, vanilku a cukor privediete do varu a potom nápoj precedíte do hrubších, teplých pohárov, v ktorých ste predtým rozdelili hrozienka a mandle. Na záver môžete ozdobiť plátkom citrónu.


Námornícky grog
Potrebujete: 50 ml whisky, 100 ml vody, 1 ks citrónu, 1 ČL cukru

Postup: Whisky zalejete vriacou vodou. Do teplých pohárov z hrubého skla nalejete whisky, dve kolieska z citrónu necháte na ozdobu a zbytok vytlačíte do pohárov a ochutíte cukrom. 


Ohnivý punč
Potrebujete: 150 ml vody, 50 ml rumu, 1 ČL citrónovej šťavy, 3 ČL cukru, 1 ks plátok citrónu

Postup: Do teplého pohára vsypete cukor a prelejete citrónovou šťavou, zalejete vriacou vodou a dobre premiešate. Na povrch hladiny nápoja položíte tenký plátok citrónu a naňho okamžite opatrne nalejete zľahka nahriaty rum. Tesne pred podávaním rum zapálite.


Nazdravie!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.