Sicílska kuchyňa

Dobrá kuchyňa a kvalitné víno, je jedno z ďalších lákadiel, ktoré majú na Sicílii dlhú tradíciu.


Kuchyňa tohto ostrova bola ovplyvňovaná už v predhistorických dobách. Boli to napríklad Gréci, ktorí po kolonizovaní stredomorskej oblasti, sa venovali hlavne kultovému nápoju Dionýza. Neskôr, starí Rimania priniesli neobvyklé recepty na prípravu husaciny a sladkokyslé chute sa udomácnili vďaka Byzantíncom. Základ sicílskej kuchyne, okrem mäsa a rýb tvoria aj ingrediencie z Orientu, ktoré sa do pokrmov dostali vďaka Arabom, ktorí ostrov obliehali v 9. a 11. storočí. Preto klinček, šafran, hrozienka či muškátový oriešok nechýbajú v sicílskom receptári.

Ryby a morské plody majú nezastupiteľné miesto na Sicílii. Rôznorodosť a bohatosť úlovku, umožňujú tri dlhé pásy pobrežia. Baštou rybolovu je západná časť Sicílie na sútoku Iónskeho a Tyrénskeho mora, kde vo vodách sa nachádzajú rôzne druhy a veľkosti rýb. Severná časť pobrežia celoročne poskytuje pražmu mramorovú, vo východnej časti v Mesinskom prieplave sa tradične loví mečiar, a medzi Pozzallem a Marsalou na južnom pobreží je najobľúbenejšia ryba zubatica, pripravená na pomarančovej omáčke. Bohatú ponuku rýb dopĺňajú na každom rybnom trhu kalamáre, sépie, krevety, langusty a mušle. „Pri príprave rýb a plodov mora je dovolené všetko“ tvrdia Sicílčania – preto ich varia, pečú, grilujú a ponúkajú vo všetkých chodoch, okrem dezertu.
 


Talianské pomenovanie rýb: 
Sarago (pražma biela), Mormora (pražma mramorová), Dentice (zubatica), Seppia (sépia), Cernia di fondale (kanic), Pesce spada (mečiar)


Prvý chod – Primi piatti
Nasleduje po predjedle – antipasto a zohráva na Sicílii veľmi dôležitú úlohu. V ponuke sú jedlá až z deviatich provincií na ostrove, a každé z nich má špecifické chute a ingrediencie. V srdci ostrova je obilnica, kde vám ponúknu polentu so zeleninou, inde cestoviny s rybami či s chutným ovčím syrom. Jeden z najstarších cestovinových pokrmov pripravujú v Syrakúzach tzv. Pasta fritta alla Siracuzana (fritované tenké slíže).


Citróny a pomaranče sa na Sicílii pestovali už v stredoveku a boli výhodným obchodným artiklom. Tieto citrusy zdomácneli na Sicílii v 11. a 12. storočí vďaka Arabom a ich zásluhou bol vybudovaný precízny zavlažovací systém. K mladším citrusom pestovaným na ostrove, v 19. storočí pribudla mandarínka, ktorá pochádza z ostrova Samoa a grapefruit z Indie.

Martoranský marcipán
Cukrárskemu umeniu sa Sicílčania učili od Arabov a po ich odchode, sa ich cukrárske zručnosti naďalej rozvíjali v kláštoroch. O prípravu tejto špeciality sa zaslúžil hlavne kláštor Martorana a jeho základ tvorí okrem drvených mandlí, cukru, vanilky, hlavne pomarančová esencia.

Vína
Už v Antike bola známa Sicília výrobou vína. Vinnú révu priniesli z Blízkeho východu Feničania, po nich sa objavili grécki kolonisti s novými lisovacími technikami a odrodami. V období rímskej ríše bolo sicílske víno vítané a vraj si ho obľúbil aj samotný Ceasar. Počas arabskej nadvlády, napriek prikázaniam v Koráne, sa výroba vína nezakazovala a navyše zaviedli techniku na výrobu pálenky z vína, pomocou destilačných baniek.

Vína dnes...

... Alcamo (Bianco d’Alcamo)
- vína z provincie Trapani, silné, plné suché vína, ktorá sa podávajú k antipastom a rybám

... Malvasia delle Lipari – odrody pochádzajú zo sopečných vrchov Liparských ostrovov. Odroda má aromatické tóny a podľa obsahu alkoholu (od 8% do 20%) predstavuje aperitív alebo dezertné víno.

... Moscato di Pantelleria - zlatožlté dezertné víno, podobne ako Malvasia delle Lipari, existuje aj v podobe alkoholizovaného likéru.

... Cerasuolo di Vittoria – červené vína, silno alkoholické majú peknú ovocnú arómu, pripomínajúcu višne

... Marsala – červené vína, najnižší obsah alkoholu majú Oro z bielych a Rubino z modrých hrozien, iné až 18% obsahu alkoholu. Medzi zaujímavé kvality patria Fine, Superiore, Vergine alebo Vergine Stravecchio. Marsala sa podľa druhu hodí ako aperitív aj dezertné víno.

Nabudúce recepty...


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.