Príjemná atmosféra, ....

... milý reštauračný personál a výborná kuchyňa, je zárukou spokojnosti na obidvoch stranách.


Ale o koľkých reštauráciách či penziónoch to môžeme povedať na Slovensku? A stačí, skutočne tak málo, aby sa hosť cítil dobre a pravidelne sa vracal. Zo skúsenosti vieme, že pri profesionálnom prístupe (nie strojenom) a dobrej atmosfére v reštaurácii, je hosť ochotný odpustiť malé nedostatky. Kameňom úrazu je samotný obsluhujúci personál, ktorý nie je kvalifikovaný v odbore ani jazykovo, a v konečnom dôsledku mu nezáleží na firme, kde pracuje. Je to spojená nádoba, kde musí prísť k vzájomnej spokojnosti z obidvoch strán – majiteľ/zamestnanec. Skúsenosti potvrdzujú, že na hosťa najviac zapôsobí prvý a posledný moment, na základe ktorého si urobí celkový obraz o reštaurácii.

Tri „PÉ“ dobrej reštaurácie

1, Úvodný uvítací rituál
Hosť, by mal byť pri príchode s úsmevom hlasito privítaný. Personál má povinnosť ho pozvať ďalej a ponúknuť mu pomoc pri výbere miesta v reštaurácii a nakoniec ho usadiť. Na záver „uvítacieho rituálu“ čašník prinesie nápojový a jedálenský lístok. Je dokázané, že „ignorovaný“ hosť začína hľadať nedostatky na čašníkoch a interiéry.

2, Objednávka
Pri správnom objednávaní hosť nesmie mať pocit, že je prísne sledovaný, pretože mu čašník stojí za chrbtom, alebo je nevhodne oslovený, aby si vybral spôsobom: Čo to bude?, Už ste si vybrali?...

V kvalitných reštauračných zariadeniach sa čašník pýta na vaše prianie, prípadne čo vám môže ponúknuť a zároveň je pripravený vám niečo doporučiť. Ak má hosť doplnkové otázky o jedle, personál má byť schopný podať informácie. Práve preto v dobrých reštauráciách, nemáte ponukový list s množstvom pokrmov.

3, Zdvorilostné slová
Profesionalita zamestnancov sa pozná aj od toho, ako často používajú slová PROSÍM, ĎAKUJEM a DOBRÚ CHUŤ. Počas celej doby, čašníci nevtieravo sledujú hostí aby v prípade potreby mohli pristúpiť k stolu a spýtať sa na ďalšie želania.

Na záver personál poďakuje za návštevu, nezávislé od toho či dostal, alebo nedostal sprepitné a popraje pekný deň. Ak budú reštaurácie dodržiavať tri „PÉ“, kuchyňa bude kvalitná a vždy na rovnakej úrovni, potom nám zákazníkom, bude radosť míňať peniaze ☺.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.