Sladko-slané recepty

Napísal Gabriela Pavlikovská 11. júl 2010

Máme tu zaváraciu sezónu a pri zaváraní nám pomáhajú pomocníci overení rokmi a skúsenosťami.


Ríbezľovo-egrešové želé s červeným vínom (na 4 poháre à 350 ml)
Doba prípravy: asi 35 minút

Prísady: 300 g červených ríbezlí, 300 g egrešov, 125 ml vod, asi 300 ml červeného vína, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

Príprava:
1. Ríbezle a egreše umyjeme, zbavíme stopiek a asi 5 minút povaríme vo vode. Dáme preč z platne a cez sitko prepasírujeme. Vzniknutú ovocnú šťavu odmeriame a doplníme červeným vínom na 750 ml.

2. Šťavu nalejeme do hrnca, pridáme Gelfix Extra zmiešaný s 2 lyžicami cukru a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a za stáleho miešania povaríme minimálne 5 minút. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).


Ostrá pochúťka z rajčín a papriky (na 8 pohárov à 250 ml)
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady: 500 g sparených olúpaných rajčín nakrájaných na kúsky, 500 g očistených paprík nakrájaných na kocky, 150 g olúpané, na kolieska nakrájané cibule, 100 ml vinného octu, 1 vrchovatá KL mletej papriky, 1 zarovnaná KL mletého čierneho korenia, 1 zarovnaná KL soli, 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g kryštálového cukru, 8 kusov klinčekov

Príprava:
1. Rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme striedky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska.

2. Pripravenú zeleninu vložíme do hrnca, pridáme ocot, mletú čierny pepere, mletú papriku a soľ. Za občasného zamiešania asi 10 minút povaríme.

3. Gelfix Super rozmiešame s 2 PL cukru a vmiešame do zmesi. Pridáme zvyšok cukru a opäť privedieme do varu. Povaríme 5 minút a ihneď plníme po okraj do pohárov, do ktorých sme vopred dali 1 klinček. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom.


Pikantná cvikla s chrenom (na 4 poháre à 250 ml)
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady: 2 kg cvikly, 2,5 l vody, 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 6 zarovnané PL nastrúhaného chrenu, 500 ml vody,  400 ml vinného octu,  4 zarovnané PL kryštálového cukru, 2 zarovnané KL soli,  3 klinčeky,  1 zarovnaná KL mletého čierneho korenia, 2 zarovnaná KL kmínu, 2 na malé kúsky nakrájané šalotky alebo cibule, 1 balíček Pomôcky na konzervovanie Dr.Oetker

Príprava:
1. Cviklu umyjeme a uvaríme v 2,5 I vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovou. Varíme 35 minút.

2. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame alebo nastrúhame ju na ľubovoľné kúsky. Pridáme nastrúhaný chren a dôkladne premiešame.

3. Vodu, vinný ocot, cukor, soľ, klinčeky, čierne korenie, kmín a cibuľu 5 minút povaríme. Vmiešame pomôcku na konzervovanie. Nálev nalejeme na cviklu, premiešame a plníme do pohárov. Uzavreté poháre sterilizujeme v rúre pri teplote 95 °C na plechu asi s 3 cm vody 40-50 minút.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.