Recepty z Latinskej Ameriky II.

Napísal Jorge Zorro v spolupráci s Nescafé 07. jún 2010

Jorge Zorro zistil, že káva nie je len surovinou pre prípravu lahodných nápojov, ale tiež cennou prísadou do rôznych jedál.


Le Van Hung
si splnil svoj celoživotný sen, keď postavil v jednej hanojskej štvrti šesťposchodový hotel, ktorý vlastní od roku 2005 .

Kačacie prsia Le Van Hunga

Potrebujete: 4 ks kačacích pŕs, 400 ml červeného vína, 1,5 PL Nescafe Espresso, 1 PL cukru, 500 ml hydinového vývaru, 600 g špargle, 200 ml 12% smotany, 600 g zeleru, 200 ml teplej vody, malá cibuľka, olivový olej, soľ a korenie

Postup: Kačacie prsia z oboch strán prudko opečiete 5 až 8 minút pri teplote 200° a necháte odležať ďalších 10 minút. Potom podlejete asi 200 ml vody a posypete cukrom (1 PL).
Salsa: Na olivovom oleji osmažíte cibuľku, pridáte víno, kávu a prilejete k mäsu. Mäso vyberiete, salsu ochutíte soľou, korením a pridáte 150 ml smotany a všetko necháte prejsť varom.
Zelenina: K uvarenej špargle pridáte 50 ml smotany, soľ a varíte asi 2 minúty. Mladý zeler olúpete, nakrájate na plátky a nasolíte, aby pustil šťavu a nakoniec uvaríte.

Kačacie prsia nakrájate na plátky, ozdobíte špargľou, polejete smotanovou salsou, pridáte zeler. Vhodnou prílohou sú pečené zemiaky.

Joseph pôvodne pracoval v Európe ako turistický spreivodca pre jednu portigalskú cestvonú kanceláriu. Dnes je doma na farme svojich rodičov, kde majú kávové plantáže.

 

Josephove brazilské zemiaky

Potrebujete: 2 väčšie zemiaky, 50 g morského raka , 50 g bielej morskej ryby (aljašská treska), 3 ks cibule, 300 g koreňovej zeleniny, soľ, korenie
Salsa: ½ PL brandy, 1 PL Nescafe Classic, 150 ml mlieka, 200 ml masla, olivový olej

Postup: Morského raka a bielu rybu nakrájate na drobné kúsky a odložíte. Na panvici necháte do sklovita na oleji opiecť nadrobno posekanú cibuľu. Najskôr pridáte kúsky morského raka a krátko orestujete. Potom raka vyberiete na orestujete rybu. Nastrúhanú koreňovú zeleninu krátko povaríte do polo mäkka.
Salsa: Na čistú panvicu rozpustíte maslo, do zlata opečiete cibuľku, pridáte brandy, kávu, mlieko a krátko povaríte.

Dobré umyté zemiaky nakrájate aj so šupou asi na 3 mm slabé plátky. Pekáč vytriete maslo ma na dno poukladáte plátky zemiakov. Osolíte, okoreníte a položíte orestovaného morského raka s cibuľkou. dáte opäť vrstvu zemiakov a ukladáte rybu s cibuľkou. Opäť vrstva zemiakov a nakoniec koreňová zelenina. Celý pekáč zalejte salsou a zapečiete v rúre asi na 30 minút.


Tento recept poskytol Mammo Hassan, ktorý pôvodne pracoval na kávových plantážach.

Mentolové rezy Mammo Hassana

Potrebujete: 1 balíček listového cesta
Mätová poleva: 250 ml mlieka, 3 vaječné žĺtky, 2 PL Nescafe Gold, 2 vetvičky čerstvej mäty, 150 g cukru, 1 PL škrobu
Krém: 250 ml mlieka, 2 vaječné žĺtky, 150 g cukru, 1 vrecúško vanilínového cukru, 1 PL škorice, 1 ČL citrónovej šťavy, 80 g hladkej múky

Postup: Cesto rozváľate na doske a nakrájate na rovnaké pásy a upečiete.
Krém: Mlieko privediete do varu spolu so škoricou a citrónom. Pridáte múku na zahustenie. V miske rozhabarkujete žĺtky s cukrom. Mlieko stiahnete zo šporáka, vlejete opatrne zmes žĺtkov a cukru a zmiešate.
Poleva: spolu dáte variť mätu a mlieko. vedľa si rozmiešate žĺtky s cukrom, spojíte s mliekom a chvíľu povaríte. Potom polevu precedíte, privediete do varu, pridáte kávu a zahustíte škrobom rozmiešaným v 1 PL vody.

Podávate listové pláty natreté krémom, prikryte druhým plátom, poliate polevou a ozdobené lístkom čerstvej mäty a ovocím.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.