Recepty z Latinskej Ameriky

Napísal Jorge Zorro v spolupráci s Nescafé 23. máj 2010

Putovanie za kávovými plantážami priniesli zaujímavé zážitky a stretnutia s miestnymi ľuďmi.


Rafael Ituraldo býva v malom mestečku Baňos v Ekvádore. Živí sa ako sprievodca turistov a je sprostredkovaným autorom tohto chutného receptu.
 

Bravčová panenka Baňos

Potrebujete: 1 ks bravčovej panenky, ½ vyzretých hrušiek, 2 dl bieleho suchého vína, 2 PL cukru na karamel, 1 PL sladkej smotany, 2 PL kávového likéru, 1 PL NESCAFÉ CLASSIC, olivový olej, mletá škorica, soľ, biele korenie

Postup: Bravčovú panenku naporcujete na rovnaké veľké porcie, okoreníte škoricou a korením a posypete NESCA FÉ CLASSIC. Mäso vkladáte na panvicu do rozpáleného oleja a opečiete z obidvoch strán. Opečené mäso osolíte a niekam odložíte, kde ho udržíte teplé. Obielené zrelé hrušky najemno ostrúhate a rozvaríte. Podľa chuti môžete dosladiť. Čerstvé hrušky môžete nahradiť kompótom. Do rozvareného pyré pridáte bieleho víno, pól kávovej lyžičky škorice a dve PL kávového likéru. Potom asi dve minúty povaríte. Pripravíte karamel na polevu: dve PL cukru rozpálite na panvici, zalejete lyžicou teplej vody a pridáte kávovú lyžičku NESCAFÉ CLASSIC. Pred servírovaním na tanier najskôr nalejete teplé hruškové pyré, položíte plátky mäsa a zalejete karamelom. Ako príloha sú výborné toasty.

Tento recept pochádza z kľudnej dedinky Sarnadas v Brazílii, kde sa občas zastavia autobusy s turistami.

 

Kuracie plátky Sarnadas

Potrebujete: 4 kuracie rezne, asi 100 g na jeden kus, 0,5 l hydinového vývaru, 150 ml teplej kávy NESCAFE CLASSIC, 2 PL kryštálového cukru, olivový olej, soľ, biele korenie
Krém: 2 žĺtky, 150 g lučiny, žervé alebo tvarohu, 2 PL cukru

Postup: Jednotlivé plátky kuracieho mäsa naklepete, osolíte, posypete korením a dozlata opečiete (asi 5 minút z každej strany) na olivovom oleji. Ešte na vyššej panvici zalejete vývarom a na miernom ohni dusíte asi dvadsať minút. Na inej panvici rozpustíte cukor na karamel, zalejete teplou vodou a miešate na hladkú hmotu.
Krém: vymiešate žĺtky s cukrom na penu. Potom zmiešate tvaroh alebo syr so žĺtkami a dáte do chladničky vychladnúť.
Podávate na tanieri rozotretý vychladnutý krém, naňho položíte plátok mäsa a zľahka zalejete karamelom.

Don Armando žije na svahoch Kordillér, kde vlastní asi šestnásť hektárov pozemkov. Väčšiu časť zaberajú kávovníky a na zvyšnej časti pestuje bambus a ovocné stromy.

 

Sladké guľky dona Armanda

Potrebujete: 1 balíček upečených oplátok, ½ balíčku piškót, 80 g práškového cukru, 1 vanilínového cukor, 120 g masla, 1 žĺtok, 4 PL kávového likéru, 2 kávové miske lyžičky NESCAFÉ CAP COLOMBIE, 1 PL rumu

Postup: Oplátky spoločne s piškótami rozomeliete na mäsovom strojčeku. V miske ich dôkladne premiešate s dvoma lyžičkami rozpustenej kávy, pokvapkáte ich kávovým likérom a rumom. Hmotu prepracujete a pridáte práškový a vanilínový cukor a potom zmäknuté maslo a žĺtok a rukami hmotu poriadne spracujte. Ak sa hmota nedostatočne lepí, pridajte ešte jeden žĺtok. . Nakoniec vytvorte guľky a nechajte chvíľu odležať na chlade. Servírujte so zmrzlinou a čerstvým ovocím.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.