Baza čierna

Práve máme obdobie, kedy nám kvet bazy čiernej kvitne najviac. Jej lahodná a sladkastá vôňa nás opája na každom kroku.

Tí, ktorí uprednostňujú sladké zdravé nápoje, bez chemických prísad, majú teraz najvyšší čas, aby si pripravili, takúto dobrotu v podobe sirupu, vína alebo octu. 

Baza čierna má blahodarné účinky na náš organizmus. Naše staré mamy ho podávali vždy pri nachladnutí ako aj na upokojenie.  Čierna baza začína kvitnúť na konci mája a kvitne až do júla. Kvety sa zberajú za pomoci nožničiek a zľahka sa ukladajú do koša, aby sa nesparili. Doma ich potom rozložte na papier, takýmto spôsobom sa zbavíte aj hmyzu, ktorý je poschovávaní v okvetí. 

Bazový sirup
Potrebujete: 2,5 l prevarenej vody, 30 veľkých kvetov bazy, 100 g kyseliny citrónovej, 4 kg cukru

Postup: Zalejte kvety bazy na 24 hodín a nechajte zaťažené, potom kvety preceďte cez gázu (aspoň 2x), pridajte kyselinu citrónovú a cukor. Cukor pravidelne premiešajte a potom prelejte do umytých sklenených fliaš. Sirup uskladňujte na chladnom mieste.

Bazová limonáda

Potrebujete: 4 l vody, 500 g cukru, 6 ks veľkých bazových kvetov, umytý 1 citrón pokrájaný na tenké plátky

Postup: Vodu uveďte do varu spolu s cukrom, nechajte vychladnúť a prelejte do veľkého zaváracieho pohára. Pridajte kvety bazy, plátky citrónu a otvor zakryte plátnom, ktoré upevníte motúzom. 
Takto pripravenú nádobu, nechajte týždeň na teplom mieste v polotieni a každý deň zľahka zamiešajte. Po týždni limonádu zlejte do fliaš a nechajte uležať niekoľko dní na chlade, pri občasnom vypúšťaní vzduchu z fľaše. Nápoj podávajte studený s ľadom.

Tí, ktorí uprednostňujú sýtené nápoje, si môžu pripraviť sýtenú bazovú limonádu.

Sýtený bazový nápoj
Potrebujete: 4 l vody, 8 veľkých kvet bazy, 1 citrón, 400 g cukru, ½ ČL droždia

Postup: Vodu uveďte do varu s cukrom a prelejte do 5 l zaváracej fľaše. Citrón vytlačte do sirupovej vody, kôru rozkrájajte a vložte do pohára. Ak bude voda teplá asi 37°C, pridajte droždie, kvety bazy a dobre zamiešajte. Celý nápoj nechajte 24 hodín odstáť až potom ho prelejte do fliaš a uskladnite v chladničke.

Bazové víno
Potrebujete: 5 l prevarenej vody, 5 veľkých kvetov bazy, šťavu z 3 citrónov, 400 g cukru

Postup: Prevarenú vodu nechajte vychladnúť, prelejte do zaváracieho pohára a ponorte kvety bazy. Následne prelejte šťavu z troch citrónov a dosypete cukor. Takto pripravený nápoj umiestnite na dva týždne prikryté  plátnom na teple miesto.


Ak radi experimentujete v kuchyni, skúste si pripraviť zálievku na šaláty s bazovým octom. Jeho lahodná chuť vám bude stále pripomínať vôňu leta.

Bazový ocot
Potrebujete: 8% ocot, 5 kvetov bazy, zaváraciu fľašu so širším hrdlom

Postup: Do širokej nádoby dáte čerstvé kvet bazy a zalejete octom. Poháru zavriete a necháte na chlade a tme 3 týždne, potom ocot prelejte do menších fľašiek a dobre uzavrite.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.