„Soľ nad zlato“

Naše zdravie si môžeme posilniť, ak budeme menej soliť a budeme si vyberať potraviny s menším podielom soli. 

Náš organizmus je  atakovaný množstvom soli v potravinách, náprava  je jednoduchá, stačí nekonzumovať polotovary. Nadmerný príjem soli zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, srdcových záchvatov a infarktu. 
Podľa odborníkov je doporučená denná dávka sodíka pre zdravého človeka približne 1 čajová lyžica cez deň (2 300 mg). Ľudia s vysokým krvným tlakom, cukrovkári, pacienti s ochorením obličiek, starší ľudia ako aj v strednom veku, by mali znížiť dennú dávku na 1 500 mg

Sodík a naše telo
Aby náš organizmus správne fungoval potrebuje prísun sodíka, pretože  nám udržuje  rovnováhu medzi tekutinami v našom tele, ovplyvňuje funkciu svalov a správny prenos nervových impulzov. Reguláciu sodíka nám zabezpečujú obličky a pri nadmernom množstve sa sodík vylučuje z tela von močom. Pri nedostatku sa začne hromadiť v krvi a následne dochádza k jej objemu, čo znamená väčšiu záťaž na kardiovaskulárny systém. Dôsledkom nedostatku sodíka nastupujú choroby srdca, pečene a obličiek. Zvyšuje sa riziko astmy, obličkových kameňov, osteoporózy alebo rakoviny žalúdka.

Prevencia
- nahraďte soľ bylinkami a korením
- čítajte etikety na potravinách a porovnávajte množstvo podielu soli
- obmedzujte kečup, horčicu, majonézu, sójovú omáčku...
- konzumujte viac čerstvej zeleniny a ovocia

Organizmus získava sodík aj z prírodných zdrojov. Nachádza v mäse, v zelenine a v mliečnych výrobkoch.
Uprednostňujte morskú soľ, mrkvu, karfiol, špenát, sójové bôby, fazulu, kel, kaleráb, červená kapusta, pór, čakanka šalát, uhorky, čierne ríbezle, citrón, hrozno, jahody, jablká, slivky a maliny.

Paštéty, nátierky, konzervovaná zelenina, vreckové polievky, údené výrobky a mrazené polotovary obsahujú okrem soli ďalšie potravinové doplnky, ktoré obsahujú sodík na konzervovanie a zlepšeniu chuti.

Na záver zaujímavá informácia, výskumy preukázali, že znížením dennej spotreby soli o 3 g, sa znižuje riziko srdcového ochorenia a  záchvatov. 
 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.