Kupujeme BIO

V snahe zdravšie sa stravovať, uprednostňujeme  Bio potraviny, pri ktorých predpokladáme, že budú kvalitnejšie a chutnejšie. 

 
Aby ste sa vyhli chybám i klamlivej reklame a naozaj kúpili ten správny Bio produkt, skúste sa držať našich odporúčaní.

Bio produkty musia spĺňať prísne kritéria, nesmú sa používať nebezpečné chemikálie a majú byť zabezpečené kvalitné podmienky chovu a jeho kŕmenia. Certifikát udeľuje organizácia Naturalis a súčasne dohliada nad dodržiavaním podmienok na základe zákona o ekologickom poľnohospodárstve. Naturalis je oprávnená aj certifikáty odobrať a vrátiť výrobok do tzv. konverzie. Je to obdobie určitej "očisty" dovtedy, dokiaľ výrobok, prípadne chov bude  opäť spĺňať podmienky na udelenie bio certifikátu. 

Rozdiel medzi klasickými a bioproduktami je vtom, že obsahujú omnoho viac živín, majú lepšiu chuť a nie sú zaťažené antibiotikami, pesticídmi a priemyselnými hnojivami. 
Najlepšie sa vyhnete chybám, keď budete poznať certifikované BIO označenia, ktoré garantujú kvalitu výrobkov.  Na Bio produktoch môžete nájsť niekoľko grafických symbolov – označení. Sú to národné značky  a súčasne  v rámci Európskej únie existuje celoeurópska značka pre biopotraviny. Označenie touto značkou a jej podmienky použitia upravuje Nariadenie  Rady EHS 2092/91 o ekologickom poľnohospodárstve.
 
 

Slovensko udeľuje Bio značku produktom, ktoré sú v súlade so zákonom 421/2004 Z.z. o ekologickom poľnohospodárstve.
 

 
Česká národná značka pre Bio produkty je udeľovaná Ministerstvom poľnohospodárstva, ktoré je poverené kontrolnými organizáciami KEZ, ABcert a Biokont.
 
 

V Nemecku vznikla v roku 2001 značka pre označenie Bio potravín. Udeľuje sa výrobcom, ktorí spĺňajú podmienky Nariadenia EHS 2009/91 o ekologickom hospodárstve. 
 
 

Biodynamické poľnohospodárstvo
Demeter je názov pre výrobky, ktoré sú pestované podľa pravidiel pre biodynamické poľnohospodárstvo. Pravidlá pri biodynamickom poľnohospodárstve sú prísnejšie ako pri ekologickom spôsobe hospodárenia. Hlavnou úlohou poľnohospodára je zvyšovanie úrodnosti pôdy napríklad pomocou prírodných prípravkou, ktoré umožňuje rotácia plodín. Tento typ hospodárstva dodržiava všetky požiadavky ekologického poľnohospodárstva a výrobky nesúce označenie demeter sú zároveň certifikované ako Bio.
 
 

Jediným negatívom, ktoré je možné vytknúť bio potravinám je, že sú drahšie ako klasické potraviny. A však kvalita zväčša ide úmerne s cenou a tí, ktorí sa stretli s bio produktmi, nám dajú určite za pravdu, že chuť a trvanlivosť bio potravín je lepšia.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.