V znamení Blížencov

Blíženci majú výrazne kladný vzťah k vareniu - s radosťou pripravujú rôzne národné špeciality a ich kuchárske výsledky sú zväčša veľkolepé.

Originálni a invenční Blíženci milujú zmenu, a to aj v kuchyni; no ich kuchárske inovácie (zvyčajne dosť necitlivé) jedlá skôr pokazia ako vylepšia. Blížencov však náramne rozčuľujú všetky ich pracovné neúspechy a výnimkou nie sú ani nevydarené kuchárske výtvory, a tak sa snažia poučiť; ale väčšinou zostáva iba pri snahe... Potreba blysnúť sa, je u Blížencov jednoducho priveľká. V prípade, že Blíženci odolajú vábeniu "skúšať", ich kuchárske výsledky bývajú skvelé.

Pozývajúc Blížencov na večeru, radšej zabudnite na ryby a špagety. Najlepšie urobíte, keď sa rozhodnete pre prípravu niečoho netradičného.

Teľacie plátky so smotanovou omáčkou a broskyňami /4 porcie/
P o t r e b u j e t e : 400g teľacieho mäsa bez kostí, 750g broskýň, 20g masla, 125 ml sladkej smotany, 4 lyžice kyslej krémovej smotany, mletú papriku, kávovú lyžičku cukru, soľ.
P o s t u p :
1. Broskyne očistite, rozdeľte na polovicu a na minútu vložte do takmer(!) vriacej vody. Potom ich vyberte, olúpajte a nechajte vychladnúť.
2. Mäso nakrájajte na tenké plátky a z oboch strán opečte. Pridajte k nemu na širšie prúžky nakrájané broskyne a poduste (kým sa broskyňa nestane sklovitá).
3. Na záver pridajte soľ, papriku, cukor, sladkú a kyslú smotanu; premiešajte a nechajte variť cca 10 minút na silnom ohni. (Podávajte na nahriatych tanieroch s kopčekom dusenej ryže.)

Hrášková krémová polievka s čerstvou mätou /4 porcie/
P o t r e b u j e t e : 800g čerstvého zeleného hrášku, 2 šalotky, 100g prerastenej slaniny, 2 lyžice jemne nasekaného petržlenu, 12 čerstvých mätových listov, 0,5 litra slepačieho vývaru, 6 lyžíc smotany, na kúsky nasekané čerstvé mätové listy, papriku, soľ.
Po s t u p :
1. Šalotku nakrájajte na drobné kocky a slaninu na tenké prúžky.
2. Slaninu do chrumkava opečte a odložte bokom, uchovajúc ju v teple.
3. Šalotku a hrášok poduste za občasného premiešania v tuku zo slaninky. Keď sa stane šalotka sklovitá, pridajte petržlen, nakrájané mätové listy a zmes poduste. Potom pridajte slepačí vývar a varte na miernom ohni cca 20 minút, kým hrášok nezmäkne.
4. Polievku prepasírujte cez sito a nalejte znova do hrnca; pridajte do nej papriku, zašľahajte smotanu a do tretice pridajte kúsky slaninky. Nakoniec polievku prihrejte a prisypte do nej nasekanú mätu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.