Šálka čaju (IV.)

Najstaršie čajníky, ktoré poznáme, sú čínskeho pôvodu. Boli to malé, červené, kameninové nádoby vyrobené v okolí Šanghaja okolo roku 1500. Staré čínske kameninové nádoby na čaj sa po rozšírení čaju začali napodobovať v celom svete. 

historicke cajniky19

Číňania však pôvodne varili čaj v železných konviciach (inšpirujúc sa staršími džbánmi na víno). Veľkými milovníkmi čaju sa stali Angličania (celé rodiny popíjali čaj v takzvaných čajových záhradách na okrajoch miest a neskôr v rozmáhajúcich sa čajovniach), a tak ani výroba anglických čajníkov (kvalitných čajníkov!) nenechala na seba dlho čakať...

Najstaršie Anglické čajníky boli strieborné. V neskoršom období sa v grófstve Staffordshire začali vyrábať aj keramické čajníky (s olovnatou glazúrou) a smaltované čajníky - charakterizovali ich rozmanité tvary a bohatý dekor. Veľmi kvalitnú kameninu pestrých farieb s bielymi kameovými reliéfmi v novoklasicistickom štýle vyrábal uznávaný Josiah Wedgwood. No a v roku 1800 prišiel na svet známy anglický kostný porcelán - úsporný porcelánový hybrid obsahujúci kostný popol.

Vo Francúzsku a Nemecku sa v období upevňujúcej sa vlády čaju snažili predovšetkým rozlúštiť tajomstvo výroby čínskeho porcelánu. V roku 1773 sa im to aj podarilo - presnejšie povedané, podarilo sa to drážďanskému vynálezcovi Bottgerovi; a jeho manufaktúra v Meissene sa preslávila výrobou čajových súprav v štýle juhonemeckých striebrotepcov.

Každé nové storočie spojilo čajník s novými materiálmi, no klasické tvary čajníka, ktorých predlohou boli staré čínske nádoby na čaj, pretrvávajú...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.