Jesenné sladkosti

Je tu čas gaštanov a predlžujúcich sa jesenných večerov. Prečo to nespojiť a k podvečernému posedeniu nepripraviť sladkú "jesennú pochúťku"...?

>> Móda >> Aktuálne >> Jesenné sladkosti

Gaštan jedlý pochádza z južnej Európy. Starí Rimania priniesli jedlé gaštany do Anglicka a prví americkí prisťahovalci zasa do Severnej Ameriky.
Jedlé gaštany sú jediným druhom orechov, ktoré sa môžu pripravovať ako zelenina - obsahujú veľa škrobu a málo oleja. Gaštany sa tiež dajú pomlieť na múku, ktorá však nie je vhodná na pečenie, pretože neobsahuje lepok. Varené a pečené gaštany (celé alebo mleté) sa pridávajú do polievok, dusených jedál, plniek a zákuskov (takzvané ľadové gaštany sú máčané v sirupe).

Gaštanový dezert
P o t r e b u j e t e : 75g gaštanov, mlieko (vodu) na varenie gaštanov, 2 klinčeky, 250g cukru, 3 vajcia, niekoľko gaštanov v sirupe.
P o s t u p :
1. Gaštany dajte variť spolu s klinčekami, olúpte ich a pretrite cez jemné sitko. (Gaštany po uvarení sceďte a nechajte ležať v teplej nádobe. Postupne ich krájajte na polovicu a čajovou lyžičkou vyberajte obsah. Po rozkrojení obsah gaštanov čo najskôr pretrite cez jemné sitko.)
2. Žĺtky a cukor vyšľahajte do peny a pridajte k nej gaštanové pyré.
3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a primiešajte ho k už vytvorenej zmesi.
4. Misu z ohňovzdorného skla natrite maslom a vylejte do nej gaštanové "cesto".
5. Pečte pri teplote 150 stupňov Celzia cca 45 minút. Po vychladnutí dezert posypte kúskami ľadových gaštanov a podávajte so šľahačkou.


Vlašské orechy pochádzajú z južnej Európy a Ázie. Do Francúzska a Anglicka sa vlašské orechy dostali až v 15. storočí. Biely vlašský orech (nazývaný aj maslový) je vhodný na výrobu jemných cukroviniek. Nedozreté plody vlašského orecha sa môžu nakladať alebo konzervovať v sirupe. Olej z vlašských orechov sa používa do nálevov na šaláty a cestoviny.

Vlašské orechy s datľami
P o t r e b u j e t e : 250g nasekaných datlí, 125g nasekaných vlašských orechov, 1/2 lyžičky mletej škorice, 3 lyžice koňaku.
P o s t u p :
1. Všetky suroviny spracujte v mixéri na vláčnu hmotu.
2. Zmes rozotrite približne v centimetrovej vrstve na plech (natretý maslom) a rozdeľte na štvorčeky.
3. Dajte vychladiť.
4. Servírujte s kávou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.