Od železiarne po sporáky

Tradičná značka Mora má svoju históriu a dlhú tradíciu. Patrí medzi druhú najstaršiu značku v Čechách.


História železiarne s vysokou pecou sa začala písať už v roku 1824 vďaka Jozefovi Zwierzinovi, ktorý začal budovať továreň v Mariánskom údolí. Firma vznikla v roku 1825 vybudovaním železiarne a železnej hute.

Dôležitým medzníkom bol rok 1845, vtedy železiarne kúpil barón Solomon Mayer-Rotschild, majiteľ Vítkovických železiarní. Ten, surové železo z Mariánskeho údolia pri Olomouci zušľachťoval vo Vítkoviciach až do začiatku šesťdesiatych rokov 19. storočia.

K prestavbe železiarní pristúpil nový vlastník v roku 1861. Majiteľom bol úspešný obchodník so železom Ignác Machánek, ktorý rozšíril vo výrobe sortiment výrobkov. Zameral sa na zámočnícke predmety a piecky, ktoré boli predchodcami úspešnejších piecok Meteor.

Ďalším významným medzníkom bolo vybudovanie smaltovne v roku 1887. Prvá výroba patentovaných piecok Meteor bola zavedená v roku 1902 a do roku 1930 ich bolo vyrobených viac ako pol milióna kusov. Popri už spomínaných pieckach bola v roku 1908 zahájená aj výroba malých domácich spotrebičov. V ponuke boli smaltované mäsové mlynčeky v takej podobe, ako ich používame dodnes, mlynčeky na mak a kukuricu, stroj na zmrzlinu ako aj lis na rôzne ovocie.

Naša súčasnosť sa začala písať v roku 1919 zavedením výroby prvého plynového sporáka. Zlom vo vývoji továrne nastáva rok po skončení druhej svetovej vojny, kedy dochádza k jej zoštátneniu. Zaujímavou skúsenosťou v novej dobe je zaiste  vznik nového závodu pre letecký priemysel z roku 1951, v súčasnosti je jej sesterskou spoločnosťou Mora Aerospace.

Dnes táto tradičná značka rozšírila svoje portfólio výrobkov o sklokeramické indukčné dosky, mikrovlnné rúry, odsávače pary, plynové ohrievače, chladničky a mrazničky aj vďaka tomu, že sa v roku 2005 stala MORA MORAVIA, a.s. súčasťou skupiny Gorenje.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.