Užitočné tipy do kuchyne aj domácnosti

Malá praktická rada na každodenné použitie môže mať nemalú cenu - najmä vo vypätej chvíli plnej bezradnosti. Tak napríklad poradíme zaujímavé vychytávky na chlieb, aby zostal dlhšie čerstvý ako aj, rôzne iné využitia okrem kuchyne...

food_woman_21

Ako na to v kuchyni

Na Slovensku platí: ak je doma chlieb, je čo jesť. Preto je dobre vedieť, že:

a) chlieb bude dlho ako čerstvý, keď ho zabalíme do celofánu
b) chlieb môžeme dlhodobo skladovať v chladničke (najlepšie je nakrájať ho na krajce, medzi ne vložiť časti bielych papierových obrúskov a všetko zabaliť do mikroténového vrecka)
c) pokiaľ je chlieb tvrdý, treba ho zavinúť do ľanového obrúska a vložiť na 25 minút do mierne vyhriatej rúry
d) ak je chlieb príliš mäkký a potrebujeme ho nakrájať, ponoríme nôž do horúcej alebo studenej vody a zľahka utrieme
e) chlieb čistí škvrny od sadze, červeného vína a uplatní sa tiež pri čistení steny
f) chlieb sa používa na odstraňovanie zápachu z vareného kelu, staršieho masla alebo pripálenej omáčky.

Chren spôsobuje slzenie očí. Zabránime tomu, ak ho pred strúhaním (po očistení) zohrejeme. (Chren bráni zrážaniu mlieka.)

Karfiol je chutná zelenina bohatá na sodík, ktorú môžeme konzumovať aj surovú. Aby zostal karfiol dlho svieži, ponoríme ho do nádoby s vodou - "hlavou dole". Pred prípravou treba karfiol ponoriť cca na 10 minút do slanej vody, aby z neho vyplával drobný hmyz. Pri varení karfiolu je vhodné pridať do vody lyžicu mlieka alebo pár kvapiek citrónovej šťavy a karfiol si zachová peknú bielu farbu (citrón tiež redukuje nepríjemný zápach vareného karfiolu).

Ako na to v domácnosti

Staršie kúsky jantáru ľahko vyčistíme kúskom vaty namočenej do liehu (môže byť aj denaturovaný). Priveľmi zájdený jantár treba vložiť cca na 10 minút priamo do liehu. Rovnaký čistiaci účinok má aj levanduľový olej.

Jelenicu perieme v teplej vode s obyčajným mydlom; potom ju prežmýkame v teplej octovej vode a nakoniec preplákame v čistej teplej vode. (Jelenica nestvrdne, ak sa vždy po použití preperie v slanej vode a pomaly vysuší).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.