5 tipov, ako udržať jedlo dlhšie čerstvé a prestať ho vyhadzovať

Odborníci na výživu tvrdia, že problém výživy mnohých ľudí nie je v tom, že si nekúpia dostatok zeleniny a ovocia, ale že nemajú čas všetko zjesť skôr, ako sa to všetko pokazí. Podľa štatistík je 25-30 % nakúpených výrobkov v priebehu dňa vyhodených do koša.

fresh_food20

Tento jav má prinajmenšom dve vysvetlenia.

Nakupujeme príliš veľa potravín a produkty sa v dôsledku nesprávneho skladovania kazia rýchlejšie, ako by mohli. Čo treba urobiť pre zlepšenie situácie? Možno by ste nemuseli chodiť do obchodu každý deň, mohli si vyberať kvalitnejšie produkty a naučiť sa ich správne v dobrej chladničke skladovať. Disciplína, ako sa v posledných dňoch ukázalo, je predsa tá najlepšia prevencia, ako sa vyhnúť zbytočným problémom.

Inšpirujte sa preto našimi jednoduchými tipmi, ako k uskladneniu potravín pristupovať a prípadným problémom s čerstvosťou sa jednoducho vyvarovať.

1. Výrobky skladujte oddelene jeden od druhého a v balení

Keď sú výrobky vedľa seba uložené v tesnej blízkosti, ich vôňa je zmiešaná a škodlivé baktérie sa môžu k sebe často veľmi rýchlo dostať. Napríklad ovocie emituje etylénový plyn, ktorý môže podporovať znehodnocovanie ostatných produktov, preto pozor na kombinácie.

Ak jedlo leží na polici bez akejkoľvek ochrany, rýchlo sa „zvetrá“ alebo vysuší, najmä ak chladnička pracuje podľa systému bez námrazy bez špeciálne upravenej zóny čerstvosti. Preto je lepšie, aj keď to možno dá viac roboty, všetko skladovať v samostatných nádobách a obaloch.

Ak sú pre vás, naopak, kontajnery a nádoby nepohodlné a vyžadujú si neustále finančné investície, skúste to vyriešiť výberom modernej americkej chladničky s unikátnym rozložením, zónami a funkciami.

Alebo môžete namiesto nádob použiť opakovane použiteľné plastové vrecká so zipsom.

Ak nie je vo vašom okolí ani dostatok kontajnerov alebo balení so zipsovým uzáverom, na záchranu prichádzajú obyčajné taniere a misky, ktoré je možné zakryť iba fóliou.

2. Zeleninu a ovocie skladujte s pomocou papierových utierok

Hlavným nepriateľom mnohých druhov ovocia a zeleniny je zvýšená vlhkosť v chladničke. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť týchto produktov, skladujte ich pomocou papierových utierok alebo v papierových vreckách, pretože papier absorbuje kondenzáciu najlepšie. Táto technika je užitočná najmä v prípade, že chladnička nemá špeciálnu zónu čerstvosti ovocia a zeleniny.

3. Ak má vaša chladnička priestory s možnosťou kontroly vlhkosti vzduchu ... je čas sa naučiť ich používať

Takže, ak už máte chladničku s Fresh zónou, v ktorej môžete regulovať prístup suchého vzduchu, mali by ste tento systém aj využívať! Pochopenie nastavenia správnej vlhkosti vám pomôže udržať ovocie a zeleninu dlhšie a kvalitnejšie.

Princíp jej nastavenia je pomerne jednoduchý.

  • Nízka vlhkosť je potrebná pre výrobky, ktoré nie sú citlivé na stratu vlhkosti. Zvyčajne sa jedná o ovocie a zeleninu, ktoré produkujú etylénový plyn, ako sú jablká a hrušky.
  • Vysoká úroveň vlhkosti je potrebná predovšetkým na skladovanie listovej zeleniny, ako sú rukola, špenát a bylinky.

Dôležité upozornenie: zóny čerstvosti fungujú najlepšie, ak sú najmenej na dve tretiny plné, čo je možno dôvod a dobrá motivácia jesť viac zdravého jedla. 

4. Nájdite výrobkom správne miesto

Pri návrate zo supermarketu sa veľa balíkov a potravín vykladá chaoticky. Výsledkom je, že po niekoľkých dňoch ich objavíme v chladničke pokazené alebo znehodnotené.

To všetko sa deje preto, že v rôznych častiach chladničky sú nastavené rôzne teploty, a ak sa produkt dostane do nepriaznivej klímy, začne sa zhoršovať alebo strácať jeho chuť. Preto vám odporúčame si raz a navždy zapamätať niekoľko jednoduchých odporúčaní a v budúcnosti sa ich snažiť dodržiavať.

  • Horné police sú jedným z najteplejších miest v chladničke. Preto je tu dobré skladovať: všetky zvyšky, nápoje a hotové jedlá ako napríklad maslo, jogurty, syr a iné pochúťky.
  • Spodné police – majú najnižšiu teplotu, takže táto oblasť je vhodná na skladovanie surovín,  mäsa, rýb atď.
  • Dvere sú najteplejšou časťou chladničky a navyše s nestabilnou teplotou, takže by ste sa tu mali vzdať zvyku ukladania mliečnych výrobkov a vajec. Ale omáčky a kečupy, džemy a nakladané uhorky, mäkké a spracované syry sa na dverových policiach budú cítiť úplne normálne.

5. Odstráňte veci, ktoré do chladničky nepatria

Tajomstvo dlhodobého uchovania čerstvosti niektorých výrobkov je ich skladovanie pri izbovej teplote. Okrem banánov a rajčiakov tento zoznam obsahuje:

  • Zemiaky;
  • Melóny;
  • Cesnak a cibuľa;
  • Čokoláda;
  • Káva a čaj.

Tieto výrobky sú pri nízkych teplotách, naopak, bez chuti a rýchlejšie podliehajú skaze. Mimo chladničky môžete ukladať aj jablká a nezrelé tvrdé ovocie.

Pre lepší stav a kvalitu potravín obsah chladničky tiež pravidelne kontrolujte a pri nákupe výrobkov, najmä tých, ktoré rýchlo podliehajú skaze, preverujte ich dátum výroby, trvanlivosť a skladovania. Týmto spôsobom zamedzíte zbytočnému plytvaniu potravinami a naučíte sa zdravšie stravovať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.