Tipy ako pripraviť skvelú kávu

Káva je spolu s čajom jedným z najtradičnejších a najpopulárnejších nápojov vôbec. Korene kávovníka aj kávy takej, ako ju poznáme, siahajú do Afriky, do oblastí severovýchodnej Etiópie. Práve odtiaľ sa cez Egypt a Arabský polostrov dostala do Európy.

espresso cheesecake powerlogy1000x667

Odkiaľ má káva svoju chuť a vôňu?
Hoci prvá európska kaviareň bola otvorená už v roku 1645 v Benátkach, pitie kávy sa na starom kontinente stalo masovo populárnym až o dvesto rokov neskôr. Káva sa aj dnes pripravuje z dvoch druhov kávovníka, respektíve z jeho semien. Z kávovníka arabského pochádza káva arabica, z kávovníka robusta zase káva robust. Arabika sa stará o vôňu a chuť, robusta zase o farbu.

Prečo je zrnková lepšia ako mletá?
Najlepšia a najvoňavejšia káva bude vždy tá práve namletá. Ak si tento nápoj chcete vychutnať v celej jeho kráse a nádhere, bude pre vás správnou voľbou zrnková káva. Nikdy ju však nemeľte do zásoby. Čerstvo namletú kávu je najlepšie skonzumovať do 20 minút po pomletí. Čím dlhšie ju totiž necháte vystavenú vlhkosti a vzduchu, tým viac stratí na výraznosti svojej chute. Zrnkovú kávu uprednostnite pred mletou aj v prípade, že by táto bola vákuovo balená. Toto balenie len spomalí jej starnutie.

Káva je aj o vode
Kávu z 95% tvorí voda. Dosť pádny argument na to, aby sme jej pri príprave nápoja venovali adekvátnu pozornosť. Chemické zloženie a samotná chuť vody v kombinácii s kávou spôsobí zmenu jej chuti. Aj tá najvyberanejšia káva môže nadobudnúť nepríjemnú chuť. Najmä vtedy, ak je voda, ktorou kávu zalievate, tvrdá. V takomto prípade pomôže rozbor vody a podľa výsledkov možno aj jej iný zdroj. Aspoň pri príprave kávy. Môžete použiť filtre na zmäkčenie vody, prípadne balenú vodu, ktorá zložením bude zodpovedať príprave výbornej kávy.

Aká teplota?
Kávu nikdy nezalievajte horúcou vodou, pretože do nej uvoľní látky vzniknuté pražením a jej chuť bude spálená a horká. Väčšina kávových nápojov sa zalieva horúcou vodou v teplotnom rozmedzí 85 – 95 °C, v závislosti od druhu kávy a jej prípravy. Túto teplotu si môžete na moderných kanviciach priamo nastaviť, prípadne po dovarení vody počkať asi pol minútky a zalievať až vodou, ktorá nie je vriaca. 

Kvalitnú zrnkovú a ďaľšie skvelé produkty nájdete v ponuke Powerlogy.com

green powelogy1000x700

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.