Top potraviny na chudnutie

Mnoho ľudí sa počas života snaží zhodiť pár kíl. Či už je to kvôli estetickému dojmu, alebo kvôli zdraviu, vždy sa ale popri cvičení treba pozrieť aj na jedálniček. Niektoré potraviny chudnutiu prospievajú viac, ako tie ostatné.

ilu_vaha_0917

Aj keď sa občas na prvý pohľad môže zdať že je niečo zdravé, nie vždy to môže aj napomáhať chudnutiu.

Čo treba určite vynechať?

V prvom rade sa treba pozrieť do chladničky, mrazničky a špajze a skontrolovať, aké potraviny sa tam nachádzajú. Vylúčiť zo stravy treba potraviny, ktoré sú vysoko spracované, to znamená všetky kúpené hotové jedla. Tieto jedlá obsahujú množstvo nezdravých látok.

Ďalej sú to potraviny, ktoré obsahujú množstvo cukru. Samozrejme sa jedná o sladkosti, čokolády, sladené nápoje, ale aj omáčky, kečupy, alebo pomazánky. Tiež treba vylúčiť jedlá, kde je umelo pridaná soľ, alebo nezdravý tuk. Je to hlavne palmový olej, alebo iný rafinovaný tuk. Keď ste spravili kontrolu svojich zásob, môžete sa zamerať na potraviny, ktoré vám pomôžu k vysnívanej postave.

Príjemné mlsanie

Pri chudnutí má človek často chuť na sladké a väčšinou nakoniec siahne po niečom nezdravom. Jednou zo zdravších sladkostí, je arašidové maslo, ktoré vlastne nie je sladkosť, ale telo dá signál, že prijíma niečo sladké. Navyše obsahuje bielkoviny a vlákninu. Arašidové maslo si treba vybrať také, kde sú v zložení arašidy, soľ, alebo poprípade ešte trocha tuku. Zdravým mlsaním sú tiež všetky druhy ovocia. Dávajte ale pozor na to, aby ste sacharidy neprijímali vo večerných hodinách.

Zasýti a pomôže

V prípade akútneho hladu vám pomôže napríklad tvaroh. Obsahuje množstvo bielkovín a minimálny podiel sacharidov. Veľmi významné sú aj všetky strukoviny. Dodajú telu všetky potrebné živiny a nemusíte ich zjesť vôbec veľa, keďže zasýtia už pri malej porcii. Z mäsových jedál je to najmä kuracie mäso, morčacie mäso a ryby.

Treba aj zeleninu

Zelenina obsahuje množstvo minerálov a vitamínov a najmä vlákninu. Niektorí ľudia veľmi zeleninu nemusia, avšak vždy sa dá nájsť nejaký kompromis. Aj v prípade zeleniny, ktorú nemáte radi, môžete vyskúšať rôzne recepty, ktoré môžu aj z veľmi neobľúbenej zeleniny, urobiť niečo veľmi chutné a zdravé. Stačí pridať vhodné koreniny, vajíčko, alebo syry a hneď máte zdravý a chutný pokrm.

Aj keď ste v rámci diéty a strážite si čo zjete, malý prehrešok nemusí hneď ukončiť vaše snaženie. Ak máte na niečo chuť, znamená to, že telu niečo chýba a mali by ste mu to dopriať. Ak zhrešíte nezúfajte, na druhý deň si ale dajte pozor na to čo zjete.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.