Kolagén a elastín

Mnohé kozmetické prípravky, ktoré nás túžia zjemniť, skrášliť, vylepšiť, obsahujú kolagén alebo elastín. Prečo si vybrať práve tieto? Čítajte...

>> Móda >> Aktuálne >> Kolagén a elastín

Kolagén je jednoduchá bielkovina nachádzajúca sa vo väzive, šľachách a koži. Elastín je bielkovinná látka, ktorá je súčasťou pružných vlákien živočíšnych tkanív.

Čo je prínosom kozmetických prípravkov obsahujúcich kolagén či elastín?

Predmetom nášho kozmetického snaženia je horná vrstva pokožky, ktorá obsahuje asi 70 percent kolagénu. V závislosti od schopnosti kolagénu prijímať a viazať vodu ho delíme na rozpustný a nerozpustný. Pomer medzi obomi rozhoduje o pružnosti a sviežosti pokožky. Mladá pokožka obsahuje viac rozpustného kolagénu (schopného prijímať a viazať vodu), staršia naopak. V procese starnutia sa totiž rozpustná forma kolagénu mení na nerozpustnú.

Vzhľad pokožky je priamo závislý na obsahu rozpustného kolagénu v tkanive. Premena kolagénu z rozpustného na nerozpustný je neovplyvniteľný proces - ako starnutie. Zabrániť mu nemožno, ale je možné ho spomaliť. A práve to je cieľom kozmetických krémov, ktoré obsahujú kolagén a elastín.

Zistilo sa, že aplikáciou kolagénu do kože cestou kozmetických prípravkov je možné ovplyvniť pomer rozpustného a nerozpustného kolagénu v prospech rozpustného, a docieliť tak zlepšenie stavu reliéfu pokožky. Kolagén sa preto stal súčasťou ošetrujúcich kozmetických krémov, pleťových masiek, telových šampónov, toaletných mydiel a vlasových šampónov.
Elastín má podobné uplatnenie ako rozpustný kolagén. Disponuje schopnosťou prenikať do pokožky, v ktorej sa stáva zdrojom aminokyselín (základné stavebné jednotky bielkovín), čím sa podieľa na zlepšení jej pružnosti a celkového vzhľadu.

Tip: Hlavným faktorom spôsobujúcim zmenu v štruktúre kolagénu, t.j. premenu kolagénu z rozpustnej podoby (schopnej prijímať a viazať vodu) na nerozpustnú (neschopnú prijímať a viazať vodu) je slnečné žiarenie! Móda svetlej, neopálenej pleti teda prestáva byť iba módou...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.