Bez diéty

Nie ste vhodný typ na držanie diét, ale potrebujete sa zbaviť nejakého toho kila navyše? Naučte sa "diétne" stravovať bez násilného obmedzovania! Odborníci na zdravu výživu sú presvedčení, že ak si chce človek udržať štíhlu postavu, musí sa zbaviť predovšetkým dvoch zlozvykov...

vaha_cm_nohy

Hladoviek (nie očistných pôstov) a výčitiek svedomia z každého sústa!

V prípade hladoviek totiž telo stráca vodu a svaly, ale nie tuk - pretože organizmus sa bráni a upína sa na tukové rezervy. Navyše hladovať nemožno trvalo a po ukončení drastickej hladovky začína organizmus "pre istotu" nabaľovať ďalšie tukové rezervy. Väčší efekt ako drastická hladovka prináša racionálny spôsob stravovania, ktorý telo nezaťažuje, poskytuje mu všetky výživné látky a má trvalý charakter. Druhým škodlivým zlozvykom sú výčitky svedomia sprevádzajúce každé sústo (úplna katastrofa je, ak sa zároveň vyslovujú nahlas). Organizmus je vďaka nim v neustálom strese; aj keď si človek dopraje čo mu chutí, výčitky svedomia príjemný pocit zničia už v zárodku. Frustrácia potom vyvoláva ďalšie chute a všetko sa opakuje dokola. A pritom stačí implantovať do svojich stravovacích návykov iba niekoľko zásadných "drobností".

Pripomínať, že neskoré večere štíhlemu telu neprospievajú, by asi bolo nosením dreva do lesa, začnime teda iným imperatívom: Nevynechávajte raňajky, obed či večeru! Nedostatok jedla zvyšuje v organizme hladinu stresových hormónov, čo zvyčajne vedie k dodatočnému prejedaniu sa, ako aj ku kumulácii tuku v brušných partiách. Ľudia, ktorí mávajú výživné raňajky, necítia potrebu "napráskať sa" v čase obeda či večere. Medzi uvedenými hlavnými jedlami dňa sú ideálne štvorhodinové intervaly. Pokiaľ sa tento čas naťahuje, metabolizmus začína spomaľovať.

Nevyraďujte zo svojej stravy všetky tuky bez rozdielu! Bez prijímania tukov sa síce chudne, ale má to háčik: tento spôsob stravovania nemôže byť dlhodobý. Úplne stačí, keď sa budete vyhýbať nasýteným (živočišným) tukom, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a riziko srdcovocievnych ochorení. Nenasýteným tukom sa však nevyhýbajte: nielenže ich telo potrebuje, ale vyvolávajú tiež pocit sýtosti, čím znižujú náchylnosť k prejedaniu (nachádzajú sa napríklad v sóji, orieškoch, semienkach, avokáde, olivovom oleji, rybách).

Nestresujte sa delenou stravou! Väčšina odborníkov tvrdí, že delená diéta je len humbug. Kto delí stravu, sleduje pozornejšie nielen čo zje, ale aj koľko toho zje a výsledkom je úbytok na hmotnosti. Vyrovnané stravovanie je však jednoduchšie, chutnejšie a výživnejšie; stačí dozerať iba na množstvo zjedenej potravy. Okrem toho sa zistilo, že proteíny, uhľohydráty a tuky najlepšie pracujú pospolu, a to môže racionálne stravovanie ešte zefektívniť. Jednoduchá orientácia: rozdeľte plochu taniera na dve polovice tak, aby jednu tvorila zelenina a druhú v rovnakom pomere proteíny (ryba, biele mäso, tofu, vajíčka) a celozrnné obilniny.

Neverte teórii, podľa ktorej priebežné jedenie "po troške" ochráni pred prejedaním! Jedno sústo sem, jedno sústo tam a vaše stravovacie návyky budú absolutne neprehľadné. Vystopujte radšej rytmus svojho hladu a pokiaľ je to možné, posuňte ho bližšie k ideálnemu stravovaciemu rozpätiu štyroch hodín. Niečo k zahryznutiu v medzičase nech tvoria iba ovocné alebo zeleninové maličkosti.

Tip: Máte chuť na zákusok? Dajte si ho! Ovládne vás v obchode vôňa chleba? Kúpte si ho! Presvedčte sa, že predstava je vždy viac, než samotná konzumácia a postupne znižujte dávky všetkých tých dobrôt, ktoré si vás nenazdajky podmania. Dosiahnete oveľa viac ako drastickým odopieraním.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.