Nechcem dieťa...

...aj taká môže byť reakcia partnera na úvahy ženy o spoločnom potomkovi. Odborníci radia: Neberte to osobne a precitlivelo. Nechajte si vysvetliť prečo. Priviesť na svet dieťa nie je jednoduchá vec, no stále je to ešte len začiatok... Okrem radostí nová ľudská bytosť prináša svojim rodičom i množstvo starostí a problémov. 

kaspars_grinvalds_shutterstock

S tým treba rátať. Ak sa navyše dieťa narodí ako nechcené - hoci len jedným rodičom - vzniká ďalší problém. Idealizovaná predstava niektorých žien, že keď sa už raz dieťa narodí, jeho otec si ho automaticky zamiluje, je totiž scestná. Môže sa dokonca stať opak a muž, ktorý dieťa nechcel, alebo ho ešte nechcel, začne situáciu vnímať ako "podraz", pocíti znechutenie a od dieťaťa i partnerky sa emocionálne odvráti a partnerský či manželský vzťah jednoducho stroskotá.

Na otázku "čo s tým", odborníci ženám radia: Nevyvíjajte nátlak, dieťa nie je nové auto. Požiadajte partnera o vysvetlenie, snažte sa ho pochopiť a objasnite mu svoj vlastný postoj k celej situácii.

Prečo vlastne muž odmieta rodičovstvo?

- Je presvedčený, že si dieťa nemôže dovoliť z materiálnych dôvodov. Pokiaľ to nie je výhovorka, ale fakt, odmietavý postoj k dieťaťu treba vidieť aj z pozitívnejšej stránky, ako zodpovednosť.

- Bojí sa neodvolateľnosti rozhodnutia stať sa rodičom a straší ho predstava trvalých záväzkov. V takomto prípade potrebuje muž ešte nejaký čas, aby dospel; môže však stelesňovať aj typ, ktorý nedospeje nikdy a s takým partnerom je lepšie dieťa nesplodiť.

- Má zlé skúsenosti z detstva. Dospelý muž, ktorý bol nechceným a nemilovaným dieťaťom, alebo vyrastal v konfliktnej, stresujúcej rodine má zvyčajne k detstvu a deťom ľahostajný až odmietavý prístup.

- Dieťa sa u neho spája s obeťou a zničením vlastného sveta. Ak rodičia partnera svojim deťom neustále pripomínali, čoho všetkého sa kvôli nim museli vzdať a ako sa obetovali, u muža sa predstava dieťaťa logicky spája s totálnym zničením vlastného sveta, ktorý si vybudoval.

- Má strach zo zlyhania. Je presvedčený, že bude robiť pri výchove tie isté chyby ako jeho rodičia, a keďže nechce byť mizerným, nenávideným otcom, radšej nechce byť otcom vôbec.

- Bojí sa o fungujúci partnerský vzťah. Tuší, že dieťa obráti zabehnutý spôsob života o stoosemdesiat stupňov a zmení aj partnerku. Môže to však byť len obyčajný egoizmus, pohodlnosť a potreba zotrvať v centre pozornosti svojej partnerky. Urobiť z takéhoto muža otca, je šialenstvo!

- Jednoducho nechce deti. Napokon, prečo by ich každý musel chcieť mať...? Takýto zásadne odlišný postoj k rodičovstvu sa však rozhodne neodporúča lámať násilím...

Čo môže urobiť žena túžiaca po dieťati?

- V prípade úprimného a akceptovateľného vysvetlenia odmietavého postoja zo strany partnera nechať vec "dozrieť".

- Vysvetliť partnerovi svoj postoj k materstvu a navrhnúť kompromisné riešenie pri dôvodoch, pre ktoré partner dieťa odmieta.

- Nikdy(!) do problému nezaťahovať rodičov alebo priateľov, čo u muža vedie iba k výraznejšiemu odporu a zaťatosti.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.